Μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο, η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στη Συρία, με την Ελλάδα να προχωρά σε στρατηγικές διπλωματικές ενέργειες. Η Άγκυρα, από την πλευρά της, φιλοδοξεί να ενισχύσει τη θέση της ως κυρίαρχος παίκτης στην περιοχή, αξιοποιώντας την κατάσταση στη Συρία για να προάγει τα δικά της συμφέροντα.
Η σκακιέρα της διπλωματίας στην Αθήνα
Οι κινήσεις της Αθήνας εκδηλώνονται σε τρία επίπεδα. Αρχικά, υπάρχουν συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τέθηκαν στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση, πως «είμαι ικανοποιημένος που, ύστερα από πρότασή μου, θα διεξαχθεί μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 3 Φεβρουαρίου». Αφαίρεσε επίσης ότι υπάρχει «μια γεωπολιτική αφύπνιση στην ήπειρό μας», αναφερόμενος στην ανάγκη για πιο συντονισμένες αμυντικές πολιτικές.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στην άτυπη Σύνοδο Βορρά-Νότου στη Φινλανδική Λαπωνία, κληθείς από τον Φινλανδό ομόλογό του. Στη Σύνοδο παρευρίσκονται και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, που ανταλλάσσουν απόψεις για θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης.
Τέλος, η Ελλάδα διατηρεί ενεργές επαφές και συναντήσεις μετά τις πρόσφατες αναταραχές στη Συρία. Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να προασπιστούν οι ελληνορθόδοξες κοινότητες, επισημαίνοντας το ρόλο της Ελλάδας στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και την υποχρέωσή της να διασφαλίσει την ασφάλεια των ομογενών.
Αντίκτυποι από τις τουρκικές επιδιώξεις
Η δράση του Τούρκου προεδρου είναι κομβική σε αυτό το επικίνδυνο γεωπολιτικό σκηνικό, καθώς προσπαθεί να διεκδικήσει ρόλο διαμεσολαβητή στην περιοχή. Υπάρχει ανησυχία για το πώς οι ενέργειές του επηρεάζουν την Ελλάδα, ειδικά σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με τις πληροφορίες περί πιθανών μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων, υπογραμμίζοντας την παράνομη φύση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Αγωνία για την προσφυγική κρίση
Είναι γενικά αποδεκτό ότι η κατάσταση στη Συρία θα κρίνει και το μέλλον των προσφύγων. Εν μέσω συνεχών αναταραχών, η Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποφάσισε να αναστείλει την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου για Σύρους πρόσφυγες. Παράλληλα, αναπτύσσεται σχέδιο για εθελοντικές επιστροφές προσφύγων που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Αναμφισβήτητα, ακόμη και αν επιτευχθεί μία σχετική σταθερότητα στη Συρία, η επιστροφή των προσφύγων απαιτεί μια στρατηγική ανασυγκρότησης, καθώς η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρέχει οικονομική στήριξη. Με περίπου 6 εκατομμύρια πρόσφυγες εκτός Συρίας, εκ των οποίων οι μισοί βρίσκονται στην Τουρκία, το μέλλον είναι γεμάτο προκλήσεις που απαιτούν προσεκτική διαχείριση.