Διπλωματικό αδιέξοδο στη Λιβύη για το μεταναστευτικό: Το μπλόκο του Χαφτάρ στην αποστολή της ΕΕ και το παρασκήνιο του ναυαγίου

Ένταση στη Λιβύη για την ευρωπαϊκή αποστολή μεταναστευτικής πολιτικής με επικεφαλής τον Μάγκνους Μπρούνερ, υπό το φως των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Διπλωματική κρίση στη Λιβύη γύρω από την ευρωπαϊκή αποστολή για το μεταναστευτικό

Η επίσκεψη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, συνοδευόμενος από τον Έλληνα Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Θάνο Πλεύρη, καθώς και τους Υπουργούς Μετανάστευσης της Ιταλίας και Μάλτας, προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στη Λιβύη. Παρά τη θετική συνάντηση με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη, με τον Πρωθυπουργό Ντμπέιμπεχ και κορυφαίους υπουργούς, η αποστολή στη δυτική Λιβύη οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς οι προγραμματισμένες συναντήσεις στη Βεγγάζη δεν πραγματοποιήθηκαν.

Παρασκήνια και αιτίες του ναυαγίου στην Ανατολική Λιβύη

Μυστικές πληροφορίες από μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής αναφέρουν ότι ο ισχυρός στρατιωτικός ηγέτης της Ανατολικής Λιβύης, Στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την επίσκεψη ως μέσο για να νομιμοποιήσει de facto την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, επιβάλλοντας ανεπιθύμητες αλλαγές στη σύνθεση της αντιπροσωπείας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αντέδρασε άμεσα, κατανοώντας την παγίδα, και ξεκίνησαν σκληρές διαπραγματεύσεις, καθώς η συνάντηση προβλεπόταν να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο μεταναστευτικό ζήτημα, χωρίς την πλήρη παρουσία της κυβέρνησης Χαφτάρ.

Ενισχυμένα μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης και η ελληνική πρωτοβουλία

Στο επίκεντρο βρέθηκε η εφαρμογή πιο αυστηρών πολιτικών για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, όπως η κράτηση παραβατών και η αναστολή παροχής ασύλου. Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «Η κυβέρνηση θα δράσει με αποφασιστικότητα, σεβόμενη τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, χωρίς να επιτρέψει στην Ελλάδα να μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η στρατηγική δράσης θα υλοποιηθεί σε τρία επίπεδα: διακρατικές επαφές με τις δύο λιβυκές κυβερνήσεις, επιχειρησιακή διαχείριση στη θάλασσα και αυστηρή εφαρμόγή των μέτρων σε εθνικό έδαφος.

Παράλληλα, τόνισε: «Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει την αναπόφευκτη επίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα περνάει πλέον και από την Αθήνα».

Απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και νέες προκλήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε πρωτοφανή το αδιέξοδο με την Ανατολική Λιβύη, επισημαίνοντας την πίεση που ασκείται στο μεταναστευτικό, με την ανάγκη για αποδοτικότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα αντιμετώπισης. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην αλλαγή της λογικής, ώστε να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη προσέλκυση παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα