Τι εικόνα διαμορφώνεται για τα πολιτικά κόμματα καθώς πλησιάζουμε στο 2025; Πώς εκτιμούν οι πολίτες την οικονομική κατάσταση και ποια είναι τα αιτήματά τους για τις μεταρρυθμίσεις και την Προεδρία της Δημοκρατίας; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντά η πρόσφατη δημοσκόπηση της «Palmos Analysis» που δημοσιεύεται στον «Ελεύθερο Τύπο».
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρούν μακροχρόνια κυριαρχία στη δημόσια προτίμηση, με την εκτίμηση ψήφου να φτάνει το 31,3%, αφήνοντάς τους ανοιχτό το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας για τρίτη συνεχόμενη φορά. Ο Μητσοτάκης συγκεντρώνει επίσης 31% θετικών γνωμών.
Δεύτερη θέση
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κρατάει τη δεύτερη θέση με 16,3%, αν και παρατηρείται πτωτική τάση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης φιγουράρει με 21% θετικές γνωμές, πίσω από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Παράλληλα, διαμορφώνεται συναγωνισμός για την τρίτη θέση, με το ΚΚΕ στο 9%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 8,6% και την Ελληνική Λύση στο 8,1%, η τελευταία σημειώνει στασιμότητα μετά από προηγούμενες ανόδους.
Αντίθετα, η Πλεύση Ελευθερίας συνεχίζει να βρίσκεται σε άνοδο, φτάνοντας στο 4,9%, ενώ ακολουθεί η Φωνή Λογικής με 4,7%. Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει 3,7%, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης καταγράφει 3,5%. Η Νίκη καταφέρνει να ξεπεράσει δύσκολα το 3%, με τους Σπαρτιάτες και τη Νέα Αριστερά να βρίσκονται χαμηλότερα με 2,3% και 1,9% αντίστοιχα.
Υπάρχουν, ωστόσο, διάφορα ενδιαφέροντα ποιοτικά στοιχεία για την τρέχουσα κυβέρνηση. Η συσπείρωση του κόμματος φτάνει το 63%, με ισόποσες διαρροές προς τα δεξιά και την αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος. Στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών, η Ν.Δ. κυριαρχεί με 40%, αλλά υπάρχει ανησυχία για τη στήριξη των νεότερων ηλικιών (17-37 ετών) όπου μόλις το 14% την επιλέγει. Δεδομένα που δείχνουν ανησυχία για τη διείσδυση της Δεξιάς στην νέα γενιά.
Στην ευρεία δημοσκόπηση που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα:
- Η πρόθεση και η εκτίμηση ψήφου των κομμάτων
- Η αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών
- Η εμπιστοσύνη στον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας
- Προτιμούν πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο για την Προεδρία;
- Ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα;
- Ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα;
- Η οικονομική κατάσταση σήμερα σε σχέση με το 2019;
- Ποια είναι η γνώμη των πολιτών για τις φορολογικές ελαφρύνσεις;
- Η καθιέρωση επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές;
- Πώς κρίνουν οι πολίτες το δημοψήφισμα του 2015 δέκα χρόνια μετά;
Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα σχετικά με την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς το 60% των πολιτών την υποστηρίζει, σε αντίθεση με το 35% που διαφωνεί. Θετικά διακρίνει το 71% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., αλλά και ορισμένοι ψηφοφόροι από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, όπου τουλάχιστον το 50% επιδοκιμάζει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.
Η κυβέρνηση δεν έχει αναφέρει επίσημα μια τέτοια πρόταση για τη μονιμότητα, χρειάζεται όμως μία διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ωστόσο, οι πιθανές αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται θερμές, παρά την θετική στάση των ψηφοφόρων τους.
Το κοινό εκφράζει επίσης μεγάλη υποστήριξη για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με 52% υπέρ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Διαφορετικές απόψεις παρατηρούνται, καθώς το 75% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι υπέρ, ενώ το 73% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετοι.
Στη διαχείριση του προβλήματος του εθισμού των εφήβων από το Διαδίκτυο, η πλειοψηφία των πολιτών προτιμά να ληφθούν μέτρα. Το 46% υποστηρίζει την απαγόρευση και το 42% προτιμά τον περιορισμό της χρήσης για ανηλίκους κάτω των 15 ετών, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται προς της οδό του περιορισμού σε συνεργασία με τις οικογένειες.
Τέλος, το 51% των πολιτών κρίνει πως μια ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα είναι ένα ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα, ενώ το 40% τονίζει ότι θα είναι σημαντικό, αλλά όχι κορυφαίο. Υπάρχει έντονος κομματικός διαχωρισμός σε αυτή τη γνώμη, με την Αριστερά να διαφωνεί έντονα.