Ελλάδα και Σαουδική Αραβία Εμβαθύνουν τους Δεσμούς τους

Εγκαινιάστηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, μια ιστορική στιγμή για τις διμερείς σχέσεις.

Εγκαινίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, έδωσαν το έναυσμα για το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας (ΑΣΣΣ) στην Αλ-Ούλα, κατά την πρώτη τους σύνοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη μοναδικότητα αυτής της πρωτοβουλίας, σημειώνοντας ότι δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της συνεργασίας της Ελλάδας με χώρες της Μέσης Ανατολής. «Αυτό υπογραμμίζει την τεράστια σημασία που αποδίδουμε στη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια σκηνή. Η Σαουδική Αραβία είναι ένας στρατηγικός εταίρος και παίζει έναν ζωτικό ρόλο στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής», δήλωσε.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Πρίγκιπα Διαδόχου Σαουδικής Αραβίας

Σε μια εποχή ριζικών αλλαγών στην παγκόσμια τάξη, οι χώρες του Αραβικού κόσμου αποκτούν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη διασύνδεση της ασφάλειας της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, καθιστώντας τη συνεργασία μας ακόμη πιο κρίσιμη.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το ΑΣΣΣ αντιπροσωπεύει μια αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας σε ανώτατο επίπεδο, καλύπτοντας διάφορους τομείς όπως η άμυνα, οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ενέργεια (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

«Η συνεργασία αυτή είναι υψίστης σημασίας, δεδομένης της αστάθειας που επικρατεί στη Μέση Ανατολή λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων», τόνισε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην κατάσταση στη Γάζα και τις επιπτώσεις της στην περιφερειακή σταθερότητα. Ελλάδα και Σαουδική Αραβία μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ασφάλεια και την ειρήνη.

Συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση σε θέματα όπως η ενέργεια, το εμπόριο και οι επενδύσεις σε τομείς όπως η ναυτιλία και τα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τα πρακτικά της δημιουργίας του ΑΣΣΣ, τα οποία περιλαμβάνουν 46 κοινές πρωτοβουλίες και επικυρώνουν τη δομή της διακυβέρνησής του. Πρόκειται για μια δέσμευση ενίσχυσης των ελληνοσαουδαραβικών σχέσεων και προώθησης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Το ΑΣΣΣ διαθέτει 7 Επιτροπές:

  • Πολιτική
  • Στρατιωτική
  • Επενδύσεων
  • Ενέργειας
  • Τουρισμού
  • Πολιτισμού
  • Αθλητισμού

Επικεφαλής των επιτροπών είναι οι υπουργοί των δύο χωρών, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρίγκιπα Διάδοχο

Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεών τους και την σημασία της διμερούς συνεργασίας. Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ψηφιακής συνδεσιμότητας, τονίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, και η στρατηγική στήριξη της Σαουδικής Αραβίας στον οικονομικό διάδρομο IMEC προσφέρει νέες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι εξελίξεις στη Γάζα και τη Συρία ήταν επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει την ανάγκη για εκεχειρία και για μια περιεκτική πολιτική διαδικασία που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων στη Συρία. Σημαντική ήταν επίσης η αναφορά στην ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες.

Τέλος, επισήμανε τη σημαντικότητα της θαλάσσιας ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντα της Ελλάδας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα