Εντός της παρούσας εβδομάδας, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα προχωρήσει στη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που αναφέρεται στην αναβάθμιση πέντε αεροσκαφών P-3Β Orion του Πολεμικού Ναυτικού, συνολικού κόστους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα αεροσκάφη παραμένουν ανενεργά εδώ και εννέα χρόνια στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα και στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας.
Στην υπόθεση αναφέρονται ονόματα, όπως του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου, καθώς και του τέως πρωθυπουργού και επίσης πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλέξη Τσίπρα. Οι αποφάσεις που σχετίζονται με αυτή την υπόθεση ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, γεγονός που καθιστά την επικείμενη διαβίβαση της δικογραφίας προς τη Βουλή ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά για τα δύο τελευταία πρόσωπα, που διατηρούν τη βουλευτική τους ιδιότητα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το newsbeast.gr.
Η έρευνα, η οποία οδήγησε στην καταγραφή της δικογραφίας, άρχισε μετά από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ο κ. Σταμάτης καταγγέλλει τη μη εκτέλεση, για εννέα ολόκληρα χρόνια, της σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της εταιρείας Lockheed Martin για την αναβάθμιση των πέντε P-3Β, συνολικού κόστους 499.843.145 δολαρίων.
Η μηνυτήρια αναφορά επιρρίπτει ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία, με κατηγορίες όπως σοβαρές ποινικές παραβάσεις, όπως απιστία, δωροδοκία αξιωματούχων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Αυτές οι κατηγορίες υποδεικνύουν ότι οι ευθύνες ενδέχεται να εκτείνονται και σε υπηρεσιακούς παράγοντες που συνδέονται με το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών, σύμφωνα με το newsbeast.gr.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των πέντε αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού είχε εγκριθεί στο ΚΥΣΕΑ στις 15 Μαρτίου 2015. Η διαδικασία είχε κινήσει γρήγορα, καθώς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε προκαταβολή 45 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Lockheed Martin μόλις 20 ημέρες μετά την έγκρισή της από το ΚΥΣΕΑ.
Η Lockheed είχε αναλάβει την υποχρέωση να ολοκληρώσει την αναβάθμιση των P-3Β μέχρι το 2020, κάτι που όπως φαίνεται δεν έχει συμβεί πλήρως μέχρι σήμερα. Παρά την καταβολή της τελευταίας δόσης στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, η αναβάθμιση παραμένει εκκρεμής.
Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Πρώτο Θέμα είχε δημοσιεύσει επιστολή του πρώην αντιπροέδρου της Lockheed Martin Ντένη Πλέσσα (σ.σ. ατυχώς πλέον αποθανόντος), στην οποία αναφερόταν ότι ο εκσυγχρονισμός των πέντε P-3B, με εκτιμώμενο κόστος 500 εκατ. δολάρια, θεωρείται «μη οικονομικά αποδεκτός» και «μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα λύση» από την ίδια την εταιρεία.
Μάλιστα, προειδοποιούσε ότι η ανακατασκευή των υπαρχόντων P-3Β θα ήταν πιο κοστοβόρα για το Ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του σχεδίου της διακρατικής συμφωνίας Letter of Acceptance (LOA), σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.