Διάλογος με Τουρκία: Χωρίς Φόβους, με Θάρρος

Η τρέχουσα κατάσταση του ελληνοτουρκικού διαλόγου έχει προκαλέσει έντονη πολιτική κινητικότητα, ειδικά στη Νέα Δημοκρατία, όπου η εσωκομματική αντιπαράθεση έχει ενταθεί. Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα είναι η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εκφράστηκε με σκληρούς τόνους κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη, κατηγορώντας τους για “χαριεντίσματα” με τους ηγέτες της Τουρκίας και της Αλβανίας. Η σημερινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αντώνη Σρόιτερ, στην εκπομπή “Αυτοψία” του Alpha, αναμένεται να ρίξει φως σε αυτές τις εξελίξεις, καθώς θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα εθνικά θέματα αλλά και την κατάσταση με τον Σαμαρά.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης κρατά στενή επαφή με τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις του Σαμαρά στο “Βήμα της Κυριακής”, που ζητούσαν την απομάκρυνσή του, έχουν προκαλέσει αναστάτωση. Παρ’ όλα αυτά, οι υπεύθυνοι του υπουργείου παρακολουθούν με προσοχή τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι μόλις το 7% των πολιτών θεωρεί τα ελληνοτουρκικά ζητήματα ως την μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα. Σε αντίθεση, τον Ιούνιο του 2022, το 66% των πολιτών ανησυχούσε έντονα για τις σχέσεις με την Τουρκία.

Συνεχίζοντας με τα κυβερνητικά ζητήματα, η συνεργασία μεταξύ του Μητσοτάκη και του Γεραπετρίτη είναι στενή, όπως καταδεικνύει η συχνή επικοινωνία τους. Ο Γεραπετρίτης επισκέπτεται συχνά το γραφείο του Πρωθυπουργού, και στην νέα του θέση στον χώρο του Μαξίμου δείχνει αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με «ασφάλεια», διαθέτοντας επαρκή αμυντικά και οικονομικά μέσα, γεγονός που της επιτρέπει να προσεγγίζει τις συνομιλίες με αυτοπεποίθηση.

Σύντομα, ο Γεραπετρίτης θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, είτε στην ετήσια Σύνοδο ΝΑΤΟ των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες (3-4 Δεκεμβρίου) είτε στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στη Μάλτα (4-5 Δεκεμβρίου). Ακόμη κι αν η συνάντηση αναμένεται να είναι σύντομη, θα προετοιμάσει το έδαφος για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα, προγραμματισμένο για το πρώτο τρίμηνο του 2025. Σε μια εποχή πιεστικών καταστάσεων, ο Γεραπετρίτης θεωρεί ότι η δημιουργία σταθερών σχέσεων καλής γειτονίας είναι επιτακτική. Παρά τις διαφωνίες, η συνεχής επικοινωνία είναι κρίσιμη, ώστε τυχόν εντάσεις να μην κλιμακωθούν σε κρίσεις. Το “κόκκινο τηλέφωνο” έχει ήδη αποδειχθεί χρήσιμο σε περιπτώσεις όπως αυτή της Κάσου, και οι διπλωματικοί δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί για τυχόν ευκαιρίες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα