Προβλήματα στις σχέσεις Φάμελλου και Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ; Καμία έκπληξη δεν υπήρξε στην Κουμουνδούρου σχετικά με την παρέμβαση του βουλευτή Χανίων στην Βουλή, όπου υπογράμμισε την ανάγκη να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας, επιμένοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διεκδικήσει την επαναφορά της τράπεζας στο δημόσιο τομέα. Η θέση του για κρατικοποίηση είναι καλά γνωστή και έχει εκφραστεί επανειλημμένα. Ωστόσο, το γεγονός ότι το έθεσε σε μια κρίσιμη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ενόχλησε τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος είχε ζητήσει ενότητα και κοινό μήνυμα εντός του κόμματος, με στόχο την ενδυνάμωση της δημοσκοπικής εικόνας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την παρέμβαση του την Πέμπτη ανέφερε κάτι εντελώς διαφορετικό, τονίζοντας ότι «προτείνουμε η τράπεζα να λειτουργεί βάσει ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, με το Δημόσιο να έχει ισχυρή παρουσία και έλεγχο, ώστε να αποφεύγονται τα καρτέλ».
Στην Κουμουνδούρου αναδύονται δύο ξεχωριστές θέσεις για το κρίσιμο θέμα των τραπεζών στο σημαντικό νομοσχέδιο. Ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να αφήσει ανεκμετάλλευτη την «προίκα» του 43% που απέκτησε στις εσωκομματικές εκλογές. Φήμες υποστηρίζουν ότι ο Σωκράτης Φάμελλος του έχει βάλει «κόκκινο φως» για την αντιπροεδρία, και φαίνεται πως ο αναπληρωτής του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για σφοδρή αντιπαράθεση ενόψει του συνεδρίου της άνοιξης. Ο τομέας της Διαφάνειας δεν μπορεί να εκπροσωπεί το «μισό κόμμα», όπως δήλωσε την 24η Νοεμβρίου.
Η παρέμβαση Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε από το συνέδριο του Βήματος για την έλλειψη αντιπολίτευσης στη χώρα. Εξέφρασε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών. Κριτίκαρε τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας πως «η συναίνεση δεν είναι σήμερα προτεραιότητα. Χρειάζεται αντιπολίτευση», επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προσπαθήσει ιδιαίτερα να ενισχυθεί, καθώς έχει λάβει 11,8% στις εθνικές και 12,9% – 13% στις ευρωπαϊκές εκλογές. Με έναν τόνο ειρωνείας, σχολίασε πως «οι κυβερνήσεις πέφτουν, όχι οι αντιπολιτεύσεις», στρέφοντας τα «βέλη» του και πάλι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως οι πρώην πρωθυπουργοί συνήθως βρίσκονται στο προσκήνιο όταν υπάρχει κενό από τους παρόντες ενεργούς πολιτικούς. Σχολιάζοντας τη σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά, επεσήμανε τη συμπόρευση στη Συμφωνία των Πρεσπών, θυμίζοντας ένα απόφθεγμα του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη: «Όταν κατουράς στη θάλασσα, το βρίσκεις στο αλάτι. Αυτό πιστεύω ότι μπερδεύτηκε και ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Αντώνη Σαμαρά».
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για στρατηγική που θα περιλαμβάνει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στη Χάγη, με καθορισμένες κόκκινες γραμμές. «Με ανησυχεί η κατάργηση των διερευνητικών επαφών», σημείωσε. Δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις στρατηγικές, με την πρώτη να είναι αυτή της αναβλητικότητας. Επίσης, υπογράμμισε ότι «τα ήρεμα νερά δεν είναι πάντα ήρεμα… Κάθε 10 χρόνια έχουμε μεγάλες κρίσεις». Για τη δεύτερη στρατηγική, ανέφερε ότι «υπάρχει και μια λογική με την οποία δεν συμφωνώ, ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρξει μια λύση, οποιαδήποτε κι αν είναι». Αντίθετα, πρόσθεσε ότι «η τρίτη στρατηγική, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος, στοχεύοντας την ανάπτυξη της χώρας», καταλήγοντας ότι το διεθνές δίκαιο συνιστά έναν πολύτιμο σύμμαχο.