Με την ολοκλήρωση δύο κρίσιμων γεγονότων –της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη– οι οποίες κρατούν ξεχωριστή σημασία για την εσωτερική και διεθνή πολιτική σκηνή, αντίστοιχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του μπαίνουν σε μια σημαντική φάση εφαρμογής πολιτικών που στοχεύουν σε απτά αποτελέσματα. Αυτές οι πολιτικές διαμορφώνουν ένα νέο κλίμα στη δημόσια γνώμη. Κεντρική υπόθεση για την λήψη αποφάσεων είναι η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι έχουν επιστρέψει στην ευρωζώνη.
Στη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τις προθέσεις του, καθώς ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το μεσοπρόθεσμο οικονομικό και διαρθρωτικό σχέδιο, που αποτελεί τη βάση του προϋπολογισμού για φέτος. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «ενθαρρυντική κατεύθυνση για τα δημόσια οικονομικά της χώρας», όπως καταγράφεται στο σχέδιο αυτό και όπως σημείωσε σε συναντήσεις με επενδυτές στη Νέα Υόρκη. Ειδικότερα, επισήμανε την προοπτική σημαντικής μείωσης του δημοσίου χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στην επόμενη τετραετία, από 153,7% το 2024 στο 133,4% το 2028. Ακόμα, ανέφερε τη συνεχιζόμενη επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων γύρω στο 2,4%, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για ενισχυμένες δαπάνες υπέρ των πολιτών.
Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο, περιλαμβάνονται οι στόχοι για τον κατώτατο μισθό, που αναμένεται να αγγίξει τα 950€ το 2027, αλλά και για τον μέσο μισθό, ο οποίος θα φτάσει τα 1600€. Παράλληλα, οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το δημογραφικό, η στέγαση, η κλιματική κρίση, η υγεία, η εκπαίδευση, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα συνεχιστούν.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, με τον κύριο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να ξεπεραστούν οι εποχές δημοσιονομικών ανισορροπιών. Η κυβέρνηση καλείται να επιλύσει ένα «σταυρόλεξο» στα επόμενα χρόνια, με κεντρικό ζήτημα τη διαχείριση των κρατικών δαπανών. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αυτή η προσέγγιση «μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα για το οποίο εκλέξαμε το 2023» τα επόμενα χρόνια. Έτσι, η επιτυχής συνέχιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναδείχθηκε και το θέμα της καθημερινότητας, εστιάζοντας στη βία κατά των ανηλίκων, που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Μετά την έναρξη της σχολικής πλατφόρμας «Stop Bullying», ανακοινώθηκε και η δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας, παρόμοιας με το panic button, για τους εφήβους που νιώθουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο εκτός σχολείου.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Βουλή προγραμματίζει την ψήφο για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, που θα έχει διάρκεια 25 ετών, με το ύψιστο τίμημα στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, φτάνοντας τα 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από αυτή τη σύμβαση θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ οι οδηγοί θα δουν μείωση των διοδίων από 2,8 ευρώ σε 2,5 ευρώ.
Το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό μπαίνει τώρα σε εφαρμογή και περιλαμβάνει μέτρα για τη στέγαση, επιδόματα για παιδιά, καθώς και τη σύγκλιση των παροχών για τρίτεκνους με αυτές των πολυτέκνων, συνοδευόμενη από αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.