Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 51η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας με απουσίες Χαρίτση και Κωνσταντοπούλου

Με λαμπρότητα και έντονο πολιτικό υπόβαθρο, η Ελλάδα γιόρτασε την 51η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας σε μια εκδήλωση γεμάτη συμβολισμούς και αντιπαραθέσεις.

Η επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο και οι σημαντικές παρουσίες

Οι κήποι του Προεδρικού Μεγάρου έγιναν το επίκεντρο της πολιτικής, στρατιωτικής και πνευματικής ηγεσίας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, να υποδέχεται περίπου 1.500 προσκεκλημένους σε μια βραδιά γεμάτη ιστορικό και πολιτικό βάρος.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Οι εκπρόσωποι διαφορετικών κομμάτων και φορέων βρέθηκαν συγκεντρωμένοι, αποτίοντας φόρο τιμής στη δημοκρατική παράδοση της χώρας μέσα από μια λαμπερή εκδήλωση.

Η ένταση με την άρνηση εισόδου καλεσμένου και η αποχώρηση Χαρίτση

Πλήθος πολιτικών σχολίων προκλήθηκαν όταν το αίτημα του βουλευτή Νότη Χαρίτση να επιτραπεί η είσοδος στον καλεσμένο του, Παλαιστίνιο πρόσφυγα Κάμελ Κοτκότ, απορρίφθηκε από τις υπηρεσίες της Προεδρίας, παρά το γεγονός ότι είχε τηρηθεί το πρωτόκολλο.

Η απορριπτική αυτή στάση οδήγησε στην άμεση αποχώρησή του από τη δεξίωση, ενώ σε σχετική δήλωση ανέφερε:

  • «Ο κ. Kamel Kotkot είναι Παλαιστίνιος πρόσφυγας, κηδεμόνας ενός ανήλικου παιδιού από τη Γάζα που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ζήτησα να τον συνοδεύσω στην εκδήλωση του Προεδρικού Μεγάρου καθώς εμείς οι Έλληνες κατανοούμε τον πόνο της προσφυγιάς και την αξία της Δημοκρατίας. Δυστυχώς εισέπραξα άρνηση, γεγονός που θεωρώ αδιανόητο για τη σύγχρονη ελληνική Δημοκρατία. Η θέση μου είναι στο πλευρό της Παλαιστίνης.»
  • Η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η διαμαρτυρία στο Σύνταγμα

    Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επέλεξε να απέχει από την επίσημη δεξίωση, εστιάζοντας την παρουσία της σε διαδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που πραγματοποιήθηκε παράλληλα στην πλατεία Συντάγματος.

    Με έμφαση στην ιστορική μνήμη και τη σημερινή πραγματικότητα, τόνισε:

  • «Όταν επί δικτατορίας ο λαός μας χρειάζονταν διεθνή αλληλεγγύη, σήμερα οι Παλαιστίνιοι, θύματα γενοκτονίας, έχουν ανάγκη από φωνές που αντιστέκονται.»
  • Παράλληλα, εξαπέλυσε κριτική στην κυβέρνηση για τις προσπάθειες ελέγχου της Δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων Αρχών, ενώ κατηγόρησε το προεδρείο της Βουλής για μέτρα που περιορίζουν την αντιπολίτευση.

    Η ίδια αποκάλυψε επίσης πως της έχει επιβληθεί μήνυση σχετικά με τη συμμετοχή της σε αγροτική κινητοποίηση στην Καρδίτσα τον Ιανουάριο του 2025, δίνοντας μια προσωπική νότα στην πολιτική αντιπαράθεση.

    Η επέτειος αποκατάστασης της δημοκρατίας το 2025 στέκεται ως σημείο αναφοράς για την παγκόσμια αναγνώριση των αγώνων κατά της καταπίεσης και της προσφυγιάς, φέρνοντας παράλληλα στην επιφάνεια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικής ελευθερίας που παραμένουν επίκαιρα.

    δειτε ακομα

    δειτε ακομα