Η Ελλάδα θα είναι παρούσα, με το εθνικό της περίπτερο, στην 29η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29), η οποία θα διεξαχθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου 2024. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναλάβει την προετοιμασία της ελληνικής παρουσίας στην πορεία αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με υψηλόβαθμο προσωπικό, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει σημαντικές συναντήσεις και θα συμμετάσχει σε κρίσιμα πάνελ.
Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, και Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς και από τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και Ναυτιλίας, Στέφανο Γκίκα.
Επιπλέον, θα συμμετάσχουν γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, για την Ενέργεια και τα Ορυκτά Πρώτων Υλών, ο Πέτρος Βαρελίδης, για το Φυσικό Περιβάλλον και τα Ύδατα, και ο Μανώλης Γραφάκος, για τη Διαχείριση Αποβλήτων.
Η COP29 έχει αποκτήσει σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια, καθώς αποτελεί το κεντρικό φόρουμ για τις διεθνείς κατανομές στην προσπάθεια περιορισμού της κλιματικής κρίσης. Οι επιπτώσεις από το φαινόμενο αυτό, όπως η καταστροφική κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία και η πρόσφατη καταιγίδα στην Βαλένθια, υπενθυμίζουν την ανάγκη για άμεσες ενέργειες.
Οι στόχοι της Διάσκεψης περιλαμβάνουν την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση της κλιματικής δράσης, την προώθηση της μείωσης χρήσης ορυκτών καυσίμων, και την αναγνώριση καινοτόμων λύσεων.
Στο ελληνικό περίπτερο, έχουν προγραμματιστεί πάνω από 45 εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή ηγετών κρατών, υπουργών και αξιωματούχων από πολλές χώρες, καθώς και ακαδημαϊκών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.
Οι θεματικές συζητήσεις θα εστιάσουν στη συντονισμένη κλιματική δράση, την ενεργειακή μετάβαση και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
Ορισμένα από τα κεντρικά θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν:
– «Πράσινη» χρηματοδότηση και οικονομικές ευκαιρίες
– Κλιματική δράση και ανθεκτικότητα σε νερό και υποδομές
– Ενεργειακή ασφάλεια και γεωπολιτική της ενέργειας
– Δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS)
– ΑΠΕ και εναλλακτικά καύσιμα
– Δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και υποδομές αποθήκευσης
– Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακές τεχνολογίες
Όλες οι εκδηλώσεις του ελληνικού περιπτέρου θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω του ιστότοπου greeceatcop.gr. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να παρακολουθούν την ελληνική αντιπροσωπεία στα social media accounts greeceatcop στο Instagram και LinkedIn.
Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη COP28, που διεξήχθη στο Ντουμπάι, συμμετείχαν πάνω από 85.000 εκπρόσωποι από 190 χώρες. Εκεί, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ο στόχος περιορισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων, ενώ ανακοινώθηκαν χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες προς υποστήριξη των πιο ευάλωτων κρατών για την επίτευξη των κλιματικών τους στόχων.