Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προχώρησε σε δηλώσεις στο OPEN σχετικά με τις νέες στρατηγικές της αστυνομίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και τις πρόσφατες αναγκαίες αλλαγές στους νόμους που αφορούν την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία.
«Η κορυφαία προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία ασφαλών γειτονιών και πόλεων, ώστε οι πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα και με ασφάλεια. Αποστολή μας είναι να εξαλείψουμε τις εγκληματικές ομάδες που διενεργούν ληστείες, εκβιασμούς και διακινούν όπλα και ναρκωτικά» δήλωσε ο Υπουργός.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε τη σημασία της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, ανακοινώνοντας τη σύσταση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, δηλώνοντας: «Είμαστε σε πόλεμο και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα».
Αναφερόμενος στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στο παλιό στρατόπεδο Καποτά, επεσήμανε ότι «η αστυνομία θα πρέπει να εισέρχεται σε χώρους που θεωρούνται επικίνδυνοι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν είναι καταφύγια εγκληματικής δραστηριότητας».
Επίσης, επισήμανε ότι σύντομα θα υπάρξουν πιο αυστηροί νόμοι για την οπλοκατοχή. Ειδικότερα, η ποινή για τη δεύτερη σύλληψη με κατοχή όπλου σχεδιάζεται να αυξηθεί σε 1 χρόνο φυλάκιση χωρίς αναστολή, σε αντίθεση με την τρέχουσα κατάσταση που προβλέπει 6 μήνες με αναστολή.
Ακόμη, θα εφαρμοστεί απαγόρευση για μια σειρά από μαχαίρια και σουγιάδες για τους ανήλικους, ενώ απαγορεύεται η κατοχή μαχαιριών σε χώρους εκδηλώσεων, όπως αγώνες και συναυλίες. Παράλληλα, οι ποινές θα αυξηθούν για γονείς που δεν ασκούν σωστά την επιμέλεια στα παιδιά τους.
Ο Υπουργός Πρόσθεσε πως «η προάσπιση της δημόσιας τάξης απαιτεί σαφείς νόμους και μια σωστή, επαγγελματική προσέγγιση κατά την εκδίκαση υποθέσεων, ώστε να αποφεύγεται η ελευθερία των συλληφθέντων».
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις γύρω από το βιβλίο του, απάντησε «κατηγορηματικά, όχι, δεν υπάρχει ασύλληπτο μέλος της 17 Νοέμβρη. Η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν μία από τις πιο ολοκληρωμένες παγκοσμίως».
Στο βιβλίο του, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρεται και στις δραματικές στιγμές της δολοφονίας του υπασπιστή του, Γιώργου Βασιλάκη, στις 20 Ιουνίου 2010. Ο αστυνομικός σκοτώθηκε από βόμβα που προοριζόταν για τον ίδιο, ένα γεγονός που τον έχει στιγματίσει δια βίου.
«Η βόμβα είχε περάσει από το πολιτικό μου γραφείο και είχε επιστραφεί στο υπουργείο. Να βλέπεις να χάνεται ένας τόσο αγαπημένος άνθρωπος, έχει τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση. Για μένα είχε προσδιοριστεί να είναι εκείνη η μέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.