Στο πλαίσιο του 2ου Growth Fund Summit που διοργανώνει το Υπερταμείο, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε την αποδοχή της προσφοράς της κοινοπραξίας Fraport-Delta-Πηλέας για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας.
Ο Υπουργός επισήμανε ότι η προσφορά ξεπερνά σημαντικά την ανεξάρτητη αποτίμηση, με τα συνολικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο να ανέρχονται σε 71,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. θα είναι προκαταβολή παραχώρησης.
Η κοινοπραξία δεσμεύεται επίσης να επενδύσει 28,3 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη τριετία, με προτεραιότητα την ανακαίνιση των υφιστάμενων υποδομών, ενώ στο μέλλον προβλέπεται η δημιουργία νέου αεροσταθμού και επέκταση των υποδομών για αύξηση της επιβατικής κίνησης.
«Η υπογραφή της σύμβασης είναι ήδη ορατή στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Η Πελοπόννησος, και ειδικότερα η Μεσσηνία, θα ενισχυθεί τουριστικά μέσα από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Επιπλέον, στην ομιλία του, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν με τον νέο νόμο για το Υπερταμείο:
- Η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ολοκλήρωση της αποστολής τους.
- Ο εκσυγχρονισμός του μοντέλου διακυβέρνησης του Υπερταμείου, περιλαμβάνοντας την αλλαγή του ονόματος του Εποπτικού Συμβουλίου σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης.
- Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των θυγατρικών, ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο της ΔΕΗ, με ευέλικτες διαδικασίες και προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.
- Η ανακατανομή των εσόδων από τις συμβάσεις αξιοποίησης των λιμανιών, με το 50% πλέον να διατίθεται για την αναβάθμιση άλλων λιμανιών.
- Η ίδρυση ενός νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για στρατηγικές επενδύσεις.
Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για τις θυγατρικές του Υπερταμείου, τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει ο νέος νόμος. Οι επόμενες ενέργειες απαιτούν ταχύτητα, αποφασιστικότητα και θάρρος».
«Οι υπηρεσίες από τις θυγατρικές δεν ανταγωνίζονται τις προσδοκίες των πολιτών. Η γραφειοκρατία καθυστερεί κρίσιμες διαδικασίες, όπως προμήθειες και προσλήψεις, και η διοίκηση πρέπει να ακολουθήσει αποτελεσματικά την στρατηγική που απαιτείται», πρόσθεσε.
“Με τον μετασχηματισμό των θυγατρικών σε ‘μικρές ΔΕΗ’, αλλάζουμε πορεία και εγκαταλείπουμε τις πρακτικές του ‘παλιού’ Δημοσίου. Χρειαζόμαστε πλέον γρήγορη δράση και αποτελεσματικότητα, όπως έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να επιτύχουν τα μοντέλα που υιοθετήθηκαν και διεθνώς”, κατέληξε ο Υπουργός.