«Δεσμεύομαι ότι ένα τέτοιο περιστατικό δεν θα επαναληφθεί στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης τύπου.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο σημερινό συμβάν με το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας εξήγησε: «Έλαβα καταγγελία από μια πολίτη ότι το φαρμακείο δεν είχε ανοίξει, καθώς τρεις φαρμακοποιοί δήλωσαν ασθένεια ταυτόχρονα το πρωί. Η διοίκηση δεν είχε ενημερωθεί, με αποτέλεσμα το φαρμακείο να παραμείνει κλειστό. Ανέλαβα δράση και, μαζί με τους διευθυντές του ΕΟΠΥΥ, ανοίξαμε το φαρμακείο με τη βοήθεια κλειδαρά. Έτσι, καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς».
«Ωστόσο», ανέφερε ο υπουργός, «το συμβάν αυτό αναδεικνύει σοβαρότερα θέματα που σχετίζονται με την ταλαιπωρία των ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ενώ πολλά λειτουργούν ομαλά, τα μεγαλύτερα φαρμακεία (όπως αυτά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στον Πειραιά και στον Εύοσμο) αντιμετωπίζουν υπερβολικό φόρτο κατά τις ημέρες αιχμής. Αύριο το μεσημέρι θα ανακοινώσω άμεσα μέτρα για να ανακουφίσουμε τους πολίτες. Ο διαγωνισμός για τη διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ κατ’ οίκον βρίσκεται σε εξέλιξη. Από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διατίθενται φάρμακα υψηλού κόστους που δεν υπάρχουν σε εμπορικά φαρμακεία. Πιστεύω ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσουμε θα συνδράμουν στην ανακούφιση του προβλήματος. Είχα ήδη προγραμματίσει αυτή την πρωτοβουλία πριν το σημερινό περιστατικό. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους πολίτες που, παρά την απογοήτευση τους, με αντιμετώπισαν με ευγένεια και αξιοπρέπεια. Φυσικά, θα γίνει επίσης μια διοικητική διερεύνηση για να βρούμε τι went wrong. Δεσμεύομαι ότι μια τέτοια κατάσταση δεν θα ξανασυμβεί. Μια από τις προτάσεις μας για την αυριανή ανακοίνωση περιλαμβάνει και τη βελτιστοποίηση των καναλιών διανομής».
Κλείνοντας, ο Άδωνις Γεωργιάδης παρατήρησε: «Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη φαρμακευτική δαπάνη. Σε εκείνη την εποχή, διαπιστώσαμε ότι δαπανήσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ αφορούσαν φάρμακα που τελικά δεν έφταναν ποτέ στους ασθενείς. Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα είναι εξαιρετικά ακριβά, με μερικές δόσεις να κοστίζουν έως και 300.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ. Έχουμε σχεδιάσει προγράμματα για την διαχείριση φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και για το πώς θα χορηγούμε φάρμακα εντός ενός ανώτατου προϋπολογισμού και σε ορισμένες θεραπευτικές κατηγορίες. Στόχος μας δεν είναι να κλείσουμε τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα ουρών και καθυστερήσεων. Είναι θέμα αξιοπρέπειας για όσους υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος».
«Θα ήταν απολύτως ατόπημα οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να προσφέρουν αναποφάσιστη στήριξη στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος;»
Σε άλλη αναφορά του κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε την σημασία του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, που αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας ανωτάτων επιστημόνων και ειδικών. Θέλω να αναφέρω τον κ. Βελμάχο από τη Βοστώνη, που συνέβαλε σημαντικά στην κατάρτιση του νομοσχεδίου. Η συνεργασία με ειδικούς δεν είναι ντροπή. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους γιατρούς στις ΗΠΑ στους τομείς τραυματισμού. Δεν υπήρξε πολιτικός προσανατολισμός στο νομοσχέδιο αυτό. Η έγκριση του από την αντιπολίτευση θα έστελνε ένα θετικό μήνυμα και ελπίζω σε μια ευρύτερη πολιτική στήριξη. Θα ήταν τραγικό εάν το νομοσχέδιο αυτό δεν λάβει την ευρύτερη στήριξη που του αξίζει.