Η διπλωματική σκηνή του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται σε αναταραχή λόγω φημών περί ενός πιθανότατου μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το οποίο ενδέχεται να καθορίζει και θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ), ακολουθώντας το προηγούμενο παράδειγμα του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Με την Τουρκία να αναλαμβάνει κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις στη Συρία, ειδικά μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηριστεί από αναλυτές ως «χαλίφης» της περιοχής. Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση, καθώς οι τουρκικές κινήσεις αποσκοπούν στην καθιέρωση της χώρας ως ενεργειακού κόμβου προς την Ευρώπη, γεγονός που περιθωριοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο και δημιουργεί τετελεσμένα για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι ενέργειες της Άγκυρας προκαλούν έντονη ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι, με τη νέα ηγεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν επιδιώκει να επεκτείνει το αναθεωρητικό του αφήγημα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, εντείνοντας τις προκλήσεις στις σχέσεις του με Αθήνα και Λευκωσία.
Αυτές οι εξελίξεις δεν περνούν απαρατήρητες από τους πολίτες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse, το 69% των Ελλήνων παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κατάσταση στη Συρία, ενώ μόνο το 10% δηλώνει περιορισμένο ενδιαφέρον.
Η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στη Δαμασκό, ενώ οι επαφές του Υπουργείου Εξωτερικών με τις αραβικές χώρες συνεχίζονται.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, συνδυάζοντας τις δυνάμεις της με την Κύπρο και την Αυστρία, έχει υποβάλει επιστολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ζητώντας τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία και την εξασφάλιση των συμφερόντων της Ενωσης, καθώς έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με τη Συρία.
Οι διπλωματικές δραστηριότητες της ελληνικής πλευράς αναμένονται να ενταθούν στο προσεχές μέλλον, με άμεσο στόχο την καταστολή των φημών που υποδεικνύουν ότι η Τουρκία αναπτύσσει σχέδιο ΑΟΖ με τη Συρία. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αναφορές στον τουρκικό τύπο για τη δυνατότητα κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ προς την Τουρκία, διαμέσου της Συρίας, με σκοπό την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τελευταίες ειδήσεις από τα τουρκικά μέσα, ο Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να επιτύχει συμφωνία με τη Συρία, ακολουθώντας το μοντέλο του τουρκολιβυκού μνημονίου. Σκοπός του είναι η επέκταση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας σε θαλάσσιες περιοχές που, βάσει διεθνούς δικαίου, ανήκουν στη Λευκωσία και τη Δαμασκό. Επιπλέον, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφέρει για πρόθεση δημιουργίας αγωγού από το Κατάρ προς την Τουρκία μέσω Συρίας, ως μέσον τροφοδοσίας και της Ευρώπης.