Αθήνα: Συναγερμός για τη μετανάστευση μετά την πτώση Άσαντ

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα για το μέλλον και τον αντίκτυπό τους σε θέματα όπως η μετανάστευση. Είναι σαφές ότι η κατάσταση απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και ανάλυση.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα και την Παρασκευή πρόκειται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και των αιτούντων άσυλο. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 9.500 πρόσφυγες από τη Συρία στην Ελλάδα, που πιστεύεται ότι αποτελούν το 35% των ατόμων που φιλοξενούνται σε δομές.

Συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ

Η κατάσταση εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο τον συντονισμό των δράσεων. Αρχικά εξετάζεται το ενδεχόμενο αναστολής των αιτήσεων ασύλου για Σύρους, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η Γερμανία και η Αυστρία έχουν ήδη ανακοινώσει σχετικές αποφάσεις, ενώ φαίνεται ότι και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, ακολουθούν παρόμοιες πρακτικές. Η Ελλάδα αναλογίζεται και αυτή μία αντίστοιχη προσέγγιση, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στη συνεδρίαση.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για την επόμενη φάση της μεταναστευτικής κρίσης. Από τη μία πλευρά, το αισιόδοξο σενάριο θα περιλάμβανε την επαναφορά της ηρεμίας στη Συρία, γεγονός που θα μπορούσε να ενθαρρύνει την επιστροφή των προσφύγων. Είναι ήδη αναγνωρίσιμη η επιστροφή προσφύγων από την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύρους, καθώς και από το Λίβανο.

Αντίθετα, υπάρχει και ο κίνδυνος να μην αποκατασταθεί η ηρεμία, με ενδεχόμενη ενίσχυση των ακραίων φωνών, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων. Ένας κρίσιμος παράγοντας σε αυτή τη περίπτωση θα είναι η διάθεση των αντάρτων να φερθούν προς τις μειονότητες στη Συρία στο μέλλον.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του μετά από συνάντηση με τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ, τόνισε την ανάγκη προστασίας των Χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι «η Συρία απέχει λιγότερο από 1.000 χιλιόμετρα από την Ελλάδα» και επισήμανε ότι η κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για την Ευρώπη και την ΕΕ.

Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι, πληροφορούμενος για τις εξελίξεις στη Συρία και εξηγώντας την υποστήριξη της Ελλάδας προς το Πατριαρχείο Αντιοχείας και το ποίμνιό του, με δέσμευση για βοήθεια όπου απαιτείται καθώς και για ένα συμπεριληπτικό μέλλον στη Συρία που θα προασπίζει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει ρόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και εκτελεί κύκλο διπλωματικών επαφών. Για παράδειγμα, οι εξελίξεις στη Συρία έχουν αποτελέσει θέμα τηλεφωνικών συζητήσεων του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τους ομολόγους του από τον Λίβανο και την Ιορδανία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα