Οι εντυπωσιακές και απρόβλεπτες εξελίξεις στη Συρία έχουν επιστήσει την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς οι συνέπειές τους εκτείνονται σε διπλωματικό, γεωπολιτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο, με επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα.
Η ισορροπία στην περιοχή, ο ρόλος της Τουρκίας και η μελλοντική κατάσταση στη Συρία απασχολούν αρκετά την ελληνική πολιτική σκηνή. Παράλληλα, ερωτήματα σχετικά με την τύχη των θρησκευτικών μειονοτήτων, των Ελλήνων της περιοχής και της ελληνορθόδοξης κοινότητας είναι επίσης σε πρώτο πλάνο, καθώς αναζητούνται δημιουργικές λύσεις για την διαχείριση ενός ενδεχόμενου νέου προσφυγικού κύματος. Εξίσου σημαντική είναι η προοπτική των Σύρων προσφύγων που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα.
Σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή, οι αρμόδιοι θα αναλύσουν τα νέα δεδομένα και θα προγραμματίσουν το στρατηγικό πλάνο της Αθήνας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν ανακύψει.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την αρχική αντίδραση, εκφράζοντας ικανοποίηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στην πτώση του καθεστώτος Άσαντ και αξιολογώντας τα διάφορα σενάρια ανάλογα με τις αντιδράσεις των «κεντρικών πρωταγωνιστών». Ωστόσο, το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα ανησυχεί σοβαρά την ελληνική κυβέρνηση και την υπόλοιπη Ευρώπη, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες σχετικά με μελλοντικές ροές μεταναστών.
Η κυβέρνηση προβαίνει σε μια διπλή ανάλυση: πρώτον, ενδέχεται να παρακολουθηθούν νέες προσφυγικές ροές λόγω της πολιτικής αστάθειας, ενώ, δεύτερον, υπάρχει η πιθανότητα επιστροφής προσφύγων που αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα στο μεταξύ. Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή έως τώρα δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τη ροή των προσφύγων. Ωστόσο, οι αφίξεις στην Ελλάδα οριοθετούνται γύρω στις 50.000 ετησίως, και η Αθήνα ζητάει συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να βρει κοινές λύσεις το συντομότερο δυνατό.
Οι αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι, προς το παρόν, υπάρχει μια σταθερή εικόνα στην περιοχή, που περιορίζει τις πιθανότητες μαζικής φυγής από τη Συρία. Επιπλέον, δεν έχει παρατηρηθεί αυξημένο ενδιαφέρον μετακίνησης από τους Έλληνες της περιοχής.
Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια απαιτείται και υπογραμμίζει τη σημασία της οικοδόμησης ενός συμπεριληπτικού μέλλοντος για τη Συρία, που να προστατεύει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Αυτή η θέση υπογραμμίζεται και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο διάλογό του με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, καθώς και από τον Γιώργο Γεραπετρίτη στις επικοινωνίες του με τους ομολόγους του από Ιορδανία και Λίβανο.
Η θέση της Ελλάδας ενισχύεται από τις τελευταίες εξελίξεις, που την καθιστούν σημείο σταθερότητας στην περιοχή και της επιτρέπουν να διαδραματίσει ενεργό ρόλο μέσω του διαλόγου με όλες τις πλευρές. Η παρουσία της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα επόμενα δύο χρόνια της δίνει ένα πλαίσιο για περισσότερο ενεργή παρέμβαση.
Η Κύπρος παρακολουθεί τις εξελίξεις προσεκτικά, με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη να δηλώνει ότι η κατάσταση στη Συρία είναι σε πλήρη προσοχή. Στις προσεχείς ημέρες, καθώς η κατάσταση στη Συρία ίσως σταθεροποιηθεί, θα αναλυθεί διεξοδικά ο συσχετισμός δυνάμεων και ο επιδραστικός ρόλος της Τουρκίας.