Αθήνα και Μετανάστευση: Οι Πρώτες Κινήσεις προς τη Συρία

Στο πλαίσιο ενός αναταραγμένου γεωπολιτικού σκηνικού, οι αποφάσεις που σχετίζονται με το μεταναστευτικό αρχίζουν να διαμορφώνονται στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ οι προοπτικές για το μέλλον στη Συρία παραμένουν ασαφείς. Το θέμα θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αύριο, όπου έχει ήδη ληφθεί η απόφαση να «παγώσει» η υποβολή αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες.

Περίπου 14 ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, και οι επικείμενες συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε. αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η κατάσταση στη Συρία θα είναι κεντρικό σημείο στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιώτοπουλος, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι σχεδόν το 99% των Σύρων προσφύγων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα ανέφεραν ως εφαλτήριο τη δίωξή τους από το καθεστώς Άσαντ, κάτι που πλέον ίσως έχει αλλάξει. Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το 1/3 των προσφύγων στις δομές της χώρας προέρχονται από τη Συρία.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια αίσθηση αναμονής, και είναι άγνωστο αν θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επιστροφή προσφύγων ή αν θα προκύψουν νέα κύματα μετανάστευσης. Σημειώνεται ότι πρόσφυγες που διαμένουν σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και ο Λίβανος, εκφράζουν την προθυμία τους να επιστρέψουν, ενώ δεν παρατηρείται κάποια κινητικότητα από τους πρόσφυγες που βρίσκονται σε ευρωπαϊκά κράτη. Παράλληλα, υπάρχουν και αυτοί που επιθυμούν να διαφύγουν από τη Συρία με κατεύθυνση το Λίβανο, ανησυχώντας για την κατάσταση στη χώρα τους.

Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι συζητήσεις για το μέλλον έχουν ξεκινήσει, όμως οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες καθώς η κατάσταση παραμένει ρευστή. Για παράδειγμα, η γερμανική κυβέρνηση αντέτεινε τις προτάσεις επαναπατρισμού Σύρων που ζουν στη Γερμανία, πάλι λόγω του αβέβαιου τοπίου στη Συρία.

Ένας καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις είναι η κατάσταση που επικρατεί στις μειονότητες της Συρίας, όπου ζουν περίπου 700.000 Χριστιανοί. Αν έρθουν στο προσκήνιο ακραίες πολιτικές φωνές, υπάρχει ο κίνδυνος νέου κύματος προσφύγων. «Οπωσδήποτε, αυτό που παρακολουθούμε είναι μια δραματική αλλαγή στη γεωπολιτική σκηνή της Συρίας, και το μέλλον είναι αβέβαιο: δεν γνωρίζουμε αν οι εξελίξεις θα είναι θετικές ή αρνητικές για τις προσφυγικές ροές και τη σταθερότητα της περιοχής», σημείωσε ο Νίκος Παναγιώτοπουλος.

Επιπλέον, ο Έλληνας Πρέσβης Νίκος Πρωτονατάριος εξακολουθεί να βρίσκεται στη Δαμασκό, παραμένοντας σε επαφή με την ελληνική κοινότητα και είναι διαθέσιμος να εξετάσει αιτήματα μετακίνησης. Σε δηλώσεις του στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ανέφερε ότι έχουν γίνει ορισμένα αιτήματα επαναπατρισμού από το Χαλέπι, τα οποία έχουν μειωθεί σε 16, ενώ από τη Δαμασκό περίπου 40 άτομα δείχνουν ενδιαφέρον.

δειτε ακομα

δειτε ακομα