Η Αθήνα επιδιώκει να κρατήσει ήρεμες σχέσεις με την Τουρκία, αν και η στάση της Άγκυρας φαίνεται δύσκολα ανατρέψιμη. Σημαντική ημερομηνία για τις διμερείς σχέσεις είναι η 8η Νοεμβρίου, όταν θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή η συνάντηση θα μπορέσει να δείξει εάν θα υπάρξει δυνατότητα για συζητήσεις πάνω σε πιο σοβαρά ζητήματα.
Παρά ταύτα, οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας δεν προκαλούν αισιοδοξία, καθώς η γειτονική της χώρα φαίνεται να επιμένει σε αναθεωρητικά αφηγήματα. Ειδικότερα, η Άγκυρα έχει κάνει αναφορές σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου, εν μέσω των ερευνών του πλοίου Ο/V AEGAEO για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων.
Προηγήθηκαν δύο Navtex από τις τουρκικές αρχές σχετικά με τις έρευνες του ελληνικού σκάφους στις περιοχές ανάμεσα σε Χίο και Σάμο, καθώς και μεταξύ Λέσβου και Χίου. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε την ανησυχία της Αθήνας, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν ότι το ερευνητικό πλοίο εργάζεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας δεν ευσταθούν και ότι η τουρκική Navtex είναι προφανώς ασύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανοίξει συζήτηση για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, οποιαδήποτε συζήτηση θα επικεντρωθεί στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας, με τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, το οποίο θα είναι η μόνη διαφορά που θα τεθεί για συζήτηση.
Ταυτόχρονα, γίνεται λόγος για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος της χώρας στο γεωπολιτικό σκηνικό και η αμυντική της θωράκιση. «Η Ελλάδα έχει σήμερα μια ισχυρή θέση, τόσο γεωπολιτικά όσο και αμυντικά και οικονομικά. Είναι υποχρέωσή μας, με αυτοπεποίθηση και όχι από θέση αδυναμίας, να συνομιλούμε με τους γείτονές μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιπλέον, τόνισε: «Προτιμούμε ήρεμα ή ταραγμένα νερά; Προτιμώ ήρεμα νερά. Δεν έχουμε υποχωρήσει από τις σταθερές εθνικές μας θέσεις. Ωστόσο, είναι υποχρέωσή μου να διερευνήσω τη δυνατότητα να πείσουμε την Τουρκία ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν είναι λύση». Πρόσθεσε ότι αν τελικά συμφωνήσουμε σε διαφωνία όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, αυτό οφείλεται στις διαφορετικές αφετηρίες που έχουμε.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας, σε περίπτωση που ο διάλογος δεν προχωρήσει σε πιο σοβαρές συζητήσεις, ώστε οι διαφωνίες να μην προκαλούν αμέσως εντάσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Έστω και αν οι συνομιλίες δεν οδηγήσουν σε σημαντικά αποτελέσματα, ο στόχος παραμένει η συνέχιση των διαλόγων γύρω από τα λεγόμενα «εύκολα» θέματα. Αυτά περιλαμβάνουν ζητήματα που θα μπορούσαν να φέρουν κοντά τις δύο χώρες, όπως η οικονομία, ο τουρισμός, και η συνεργασία όσον αφορά την κλιματική κρίση.
Η συνεργασία με την Τουρκία στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών θεωρείται ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο αυστηρότερων πολιτικών που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση των μεταναστευτικών ροών.