Αθήνα: Η Ανάλυση της Συνάντησης Γεραπετρίτη – Ερντογάν

Η θετική διάθεση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας φαίνεται να συνεχίζεται, καθώς κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα, συμφωνήθηκε η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Αυτό υποδηλώνει ότι οι συνθήκες παραμένουν ήρεμες, παρά τις υφιστάμενες διαφορές σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες έχουν καταγραφεί στις κοινές δηλώσεις τους μετά την εξάωρη συνάντηση.

«Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα θετικό κλίμα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, όμως λείπει το κοινό πλαίσιο για να εμβαθύνουμε στις σημαντικές διαφορές μας με την Τουρκία, ειδικά σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας», δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη Βουδαπέστη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Οι επόμενες συναντήσεις των δύο πλευρών έχουν προγραμματιστεί για τις 2-3 Δεκεμβρίου, με σκοπό τις πολιτικές διαβουλεύσεις και την προώθηση μιας θετικής ατζέντας. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν τόνισαν ότι οι τρέχουσες συγκυρίες προσφέρουν μια ευκαιρία για την εδραίωση ενός σθεναρού θετικού κλίματος. «Οι επαφές μας αποκτούν πλέον μια κανονικότητα, γεγονός που είναι απαραίτητο για τις σχέσεις μεταξύ γειτόνων που συνυπάρχουν σε μια πολύπλοκη περιοχή. Υπήρξαν δύσκολες στιγμές το προηγούμενο έτος, αλλά οι άμεσοι και ειλικρινείς δίαυλοι επικοινωνίας βοήθησαν να αποφευχθεί η κλιμάκωση», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την ιστορική ευκαιρία και να μετατρέψουμε το θετικό κλίμα σε μόνιμο. Είναι ευθύνη μας να μετατρέψουμε την αιώνια γειτονιά μας σε διαρκή φιλία και να οικοδομήσουμε ένα διαρκές περιβάλλον συνεργασίας και σταθερότητας για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε ο Χακάν Φιντάν.

Στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, η κατάσταση παραμένει στάσιμη, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να δηλώνει ότι η Αθήνα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά, ενώ ο Χακάν Φιντάν συνεχίζει με την τουρκική αναθεωρητική ατζέντα. Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός προσέφερε μια προοπτική για μελλοντική συνάντηση.

«Οι απόψεις σας για το εύρος της συζήτησης διαφέρουν από τη δική μας θέση, που αφορά μόνο μία διαφορά. Εντούτοις, παραμένουμε προσηλωμένοι σε μια ειλικρινή προσπάθεια για πρόοδο μέσω του διαλόγου και θα εξετάσουμε το θέμα στην επόμενη συνάντησή μας στο άμεσο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο Τούρκος ομόλογός του αντέτεινε: «Υπάρχουν πράγματι διαφορές απόψεων για το Αιγαίο. Αυτές έχουν συζητηθεί στο παρελθόν σε συμβουλευτικές συναντήσεις. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα προβλήματά μας με ρεαλισμό.»

Αναφορικά με το Κυπριακό, οι δύο υπουργοί δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος. Η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει την ανάγκη εύρεσης λύσης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προτείνουν διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία. Αντίθετα, ο Χακάν Φιντάν υποστηρίζει ότι ο διάλογος στο θέμα του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται σε «πραγματικότητες», οι οποίες δείχνουν ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο για το νησί.

δειτε ακομα

δειτε ακομα