Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, οι αναφορές του Τούρκου Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της τουρκικής Βουλής, προκάλεσαν σημαντική ανησυχία. Η Ελλάδα, αναφέρουν οι πηγές, παραμένει δεσμευμένη στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, έχοντας υπογράψει τη σχετική διεθνή σύμβαση (UNCLOS).
Οι ισχυρισμοί που συγκρούονται με το Διεθνές Δίκαιο δεν συμβάλλουν στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τονίζουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν: «Η ελληνική στρατιωτική δύναμη παραμένει ο εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης».
Ο Γκιουλέρ έχει δηλώσει ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες», επαναφέροντας θέματα σχετικά με την αποστρατιωτικοποίησή των νησιών στο Αιγαίο. Επιπλέον, ο ισχυρισμός του Τουρκικού Υπουργού ότι η Τουρκία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να σταματήσει την πόντιση καλωδίων από ιταλικό πλοίο στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» προσθέτει πίεση στην κατάσταση.
«Το Καστελόριζο είναι πολύ κοντά στην Τουρκία, μόλις 1.900 μέτρα μακριά. Είναι ένα από τα 23 νησιά που σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα. Η Ελλάδα, ωστόσο, παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων αυτών των νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, κατά παράβαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει», δήλωσε ο Γκιουλέρ. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες για να ανατρέψει την αποστρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών.
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Τουρκία για την προστασία των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως οι συμφωνίες θαλάσσιων δικαιοδοσιών που υπεγράφησαν με την «ΤΔΒΚ» το 2011 και με τη Λιβύη το 2019. «Αυτές οι κινήσεις καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα μας να διατηρήσουμε έναν κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, ο Γκιουλέρ σημείωσε πως η τουρκική στρατιωτική παρουσία παίζει καθοριστικό ρόλο και σε ερευνητικές δραστηριότητες, όπως η πρόσφατη απόφαση να εμποδιστεί το πλοίο «Ievoli Relume» στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» το περασμένο καλοκαίρι.