Ο πρωθυπουργός πλησιάζει στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό είναι αρκετά ενδιαφέρουσες. Ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ, η αντίδραση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της διαδικασίας.
Η Χαριλάου Τρικούπη, κατά τη διάρκεια της μακράς προεδρικής περιόδου, έχει επικεντρωθεί στο στρατηγικό της στόχο αποφεύγοντας τις φήμες γύρω από προσωπικότητες. Για παράδειγμα, όσον αφορά τον Χρήστο Ράμμο, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να παραμείνει έξω από τα σενάρια ονοματολογίας, αποφεύγοντας να μπει σε επικίνδυνες διαμάχες.
Η ονοματολογία “φουντώνει”
Φαίνεται ότι έχει έρθει η ώρα για το ΠΑΣΟΚ να καθορίσει τη στάση του. Από έγκυρες πηγές προκύπτει ότι το κόμμα δεν σκοπεύει να αλλάξει την αρχική του στρατηγική: θα περιμένει να προτείνει ο πρωθυπουργός το όνομά του και θα τοποθετηθεί αναλόγως. Υπάρχει, βέβαια, και η πιθανότητα ότι θα μπορούσε να απορρίψει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να προτείνει μια δική του υποψηφιότητα.
Το πιο σημαντικό σημείο είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα στηρίξει υποψήφιο που προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη. Ειδικότερα, δεν θα επιθυμούσε σε καμία περίπτωση να στηρίξει κάποιον όπως τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος έχει επίσης αναφερθεί συχνά στην ονοματολογία.
Μια ιδανική περίπτωση για την αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν αν ο πρωθυπουργός εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ως πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η υποστήριξή του θα είναι σχεδόν σίγουρη από το κόμμα του.
Παρ’ όλα αυτά, οι δυνατότητες που έχει το κόμμα είναι πολλές. Ωστόσο, υπάρχει μία ερωτηματική γύρω από το αν η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα εξασφαλίσει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και πάλι.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι η υποψηφιότητα της αποδομήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς δεν έχει κάνει σαφή τη θέση του για την ανανέωση της θητείας της, ανοίγοντας τον δρόμο για φήμες σχετικά με τη διαδοχή της. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός κορυφαίου στελέχους: “Αυτοί που την πρότειναν δεν τη θέλουν και δεν τη στηρίζουν, εμείς θα τη θέλαμε;”.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να εγκλωβιστεί σε μια “μονοθεματική” ατζέντα γύρω από τις υποψηφιότητες προεδρίας, ούτε και συμμερίζεται την άποψη ότι η επιλογή ενός προσώπου από την Κεντροαριστερά για την Προεδρία θα οδηγούσε σε πιθανή συνεργασία των δύο κομμάτων μετά τις επόμενες εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αναμονή, περιμένοντας από το ΠΑΣΟΚ να δώσει ένα “ναι” στον Κ. Μητσοτάκη για να ενισχύσει την αφήγηση της “βολικής και συναινετικής αντιπολίτευσης”.
Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη διευκρινίζουν ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θα συνδεθεί με σενάρια συνεργασίας. Αν η επιλογή του πρωθυπουργού είναι στραμμένη προς το εσωτερικό, δηλαδή προς τη δεξιά, αυτό θα αφήσει την κυβερνητική παράταξη σε δύσκολη θέση, αφήνοντας “ακάλυπτα” τα νώτα της στο Κέντρο.