Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε απλώς σε μια θεσμική υποχρέωση όταν εκφώνησε επικήδειο λόγο για τον Κώστα Σημίτη. Τα λόγια του αποτυπώνουν την αναγνώριση ότι, παρά την πολιτική τους αντίθεση, υπάρχουν κοινά στοιχεία που ενώνουν τις πολιτικές τους προσεγγίσεις. Αυτά τα στοιχεία είναι άκρως σημαντικά για το πολιτικό τοπίο της χώρας.
Η ευρωπαϊκή κατεύθυνση, η επιθυμία για σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η μεθοδικότητα στη διακυβέρνηση, η στόχευση για απτά αποτελέσματα και η δέσμευση για την υλοποίηση των πολιτικών παραμένουν θέσεις κλειδιά για τη σημερινή κυβέρνηση, στοιχεία που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και που συνιστούν παρακαταθήκη από την περίοδο Σημίτη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Μητσοτάκης ενσωμάτωσε στις σύγχρονες πολιτικές στρατηγικές μία ιδέα που είχε προταθεί από τον Σημίτη, την περίφημη έννοια του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού». Στις εκλογές του 2023, το συγκεκριμένο θέμα επανήλθε στο προσκήνιο και οι γνώσεις και οι ικανότητες στελεχών από την εποχή Σημίτη, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γιώργος Φλωρίδης, τεκμηριώνουν αυτή τη σύνδεση.
Αναφερθείς στις παρακαταθήκες του Κώστα Σημίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τρεις κυρίαρχες κληρονομιές: την «αμετακίνητη πίστη του Σημίτη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό», την προσήλωση στη μεθοδική διακυβέρνηση με το γνωστό μπλοκάκι και την ανάγκη προτεραιοτήτων, καθώς και τις σπουδαίες στιγμές της κυβέρνησης Σημίτη.
Ανάμεσα σε αυτές τις σπουδαίες στιγμές, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και στην είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλαμβάνοντας ότι οι αποτυχίες της κυβέρνησής του θα παραμείνουν για την ιστορία.
Εκπληκτική είναι η θέση του Κώστα Σημίτη σχετικά με την ουσία της κυβερνητικής δράσης: σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η αποστολή μιας κυβέρνησης είναι να δημιουργεί μια καλύτερη κοινωνία και να επιδιώκει τη συναίνεση, ακόμη και όταν αυτό απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Ο Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς» με αυτή την άποψη, προσθέτοντας ότι ο στόχος της πολιτικής είναι η συνεχής βελτίωση της ζωής των πολιτών.
Οι πολιτικές αναφορές στον Κώστα Σημίτη έρχονται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς το πολιτικό στίγμα της χώρας αναμένει την επιλογή του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η επιλογή αυτή έχει σημασία καθώς αναζητάται η μέγιστη δυνατή συναίνεση, με παράμετρο τη διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών στη Νέα Δημοκρατία. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται μετά τις 15 Ιανουαρίου.
Οι αριθμοί θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην επιλογή, καθώς το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι ικανό να απευθυνθεί, αν όχι σε όλο το πολιτικό φάσμα, τουλάχιστον στους 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σε συνδυασμό με τους 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αυτή η συνεργασία μπορεί να εξασφαλίσει μια ευρεία πλειοψηφία στην εκλογή του από τη Βουλή.