Η δικαστική διαμάχη για την ηχογράφηση του Παύλου Πολάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα έληξε με αθώωση. Τι πραγματικά συνέβη;
Αθώωση Παύλου Πολάκη στην Υπόθεση Ηχογράφησης Στουρνάρα
Σημαντική δικαστική εξέλιξη σημειώθηκε στην υπόθεση του Παύλου Πολάκη σχετικά με την καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο αποφάσισε την απαλλαγή του κ. Πολάκη, σηματοδοτώντας το τέλος μιας υπόθεσης που ξεκίνησε από τη δημοσιοποίηση της επίμαχης συνομιλίας το 2019.
Το Δικαστήριο και η Εισαγγελική Πρόταση
Κατά τη διάρκεια της δίκης, παρουσία και των δύο ανδρών, το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, κρίνοντας ότι δεν υπήρξαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της παράνομης ηχογράφησης. Η Εισαγγελέας τόνισε χαρακτηριστικά ότι η δήλωση πρόθεσης ηχογράφησης δεν είναι ενδεικτική παράνομης πράξης.
Οι Αμφιβολίες του Δικαστηρίου και η Απόφαση
Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου, κατά την ανακοίνωση της απόφασης, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το κίνητρο του κ. Πολάκη να προβεί στην ηχογράφηση. Υπογράμμισε την απουσία οποιουδήποτε οφέλους για τον κατηγορούμενο και χαρακτήρισε την συνομιλία “άχρηστη” και χωρίς ουσιαστική αξία, οδηγώντας έτσι στην απόφαση της απαλλαγής λόγω αμφιβολιών.
Το Πλαίσιο της Υπόθεσης: Δάνειο και Δημοσιεύματα
Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από δημοσιεύματα που αφορούσαν τον τότε αναπληρωτή υπουργό, με επίκεντρο ένα καταναλωτικό δάνειο σημαντικού ύψους που είχε λάβει. Η δημοσιοποίηση της συνομιλίας ακολούθησε αυτά τα δημοσιεύματα.
Οι Καταθέσεις Στουρνάρα και Πολάκη
- Γιάννης Στουρνάρας: Κατέθεσε ότι ο κ. Πολάκης τον είχε ενημερώσει για την ηχογράφηση, κάτι που αρχικά δεν πίστεψε. Θεώρησε ότι η δημοσιοποίηση της συνομιλίας είχε σκοπό τον εκφοβισμό και την άσκηση πίεσης για να σταματήσει ο έλεγχος των δανείων του από την Attica Bank.
- Παύλος Πολάκης: Υποστήριξε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης είχε διαρρεύσει πληροφορίες για το δάνειό του και ότι η δική του προσπάθεια ήταν να αποκαλύψει την αλήθεια, δεδομένου ότι τα δάνειά του είχαν λάβει θετική αξιολόγηση.
Η υπόθεση αυτή αγγίζει ευαίσθητα ζητήματα σχετικά με την διαφάνεια, την ελευθερία του τύπου και την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα.