Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μίλησε πρόσφατα για την διαγραφή του σε ένα φόρουμ που διοργάνωσαν από κοινού «το Βήμα» και το «Φόρουμ των Δελφών». Αυτή ήταν η πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά την απομάκρυνσή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Σαμαράς, με έντονη φωνή, τόνισε ότι «χάλασε τη σούπα της μετάλλαξης της Νέας Δημοκρατίας σε κάτι που μοιάζει με Ποτάμι», προσθέτοντας ότι η ομιλία του στη Βουλή είχε επισημάνει τη θέση του. «Ήθελα να μιλήσω για τη σούπα του δικαιωματισμού, την ακρίβεια και την ασφάλεια που αφορούν την μεσαία τάξη,» είπε. Και συνέχισε: «Δεν είναι εύκολο να διαγραφεί κανείς από την ιστορία και την πραγματικότητα.»
«Όχι υποκλίσεις στις προκλήσεις»
Σχετικά με τη θέση του στα εθνικά θέματα, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την κατεύθυνση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας: «Δεν φοβάμαι την Τουρκία, αλλά το γεγονός ότι έχουμε χάσει την πυξίδα μας». Επιπλέον, ανέφερε ότι: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξωτερική πολιτική όταν συζητάμε για Πρέσπες του Αιγαίου. Φαίνεται πως αδιαφορούμε για το διεθνές δίκαιο και δεν διεκδικούμε τη θέση μας στην περιοχή. Οι σεισμικές αναταράξεις γίνονται, αλλά εμείς παραμένουμε αδρανείς, διατηρώντας καλές σχέσεις με τους ταραχοποιούς της περιοχής.»
«Για μένα, το ζήτημα δεν είναι ειρήνη ή πόλεμος — αυτό είναι ένα ψευτοδίλημμα. Η ειρήνη απαιτεί τη θέληση όλων, ενώ ο πόλεμος μπορεί να προκληθεί από έναν μόνο. Το ζητούμενο είναι η αποτρεπτική μας ισχύς. Εγώ απορρίπτω τον πόλεμο, γι’ αυτό και η στρατηγική του κατευνασμού συχνά οδηγεί σε πολεμικές συγκρούσεις. Όποιος επιθυμεί την ειρήνη πρέπει να δημιουργεί συμμαχίες και όχι να διευκολύνει τον επιθετικό γείτονα να οπλιστεί.»
«Θα παραμείνω μάχιμος και παρών»
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις παραιτήσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας μετά τη διαγραφή του, ο Σαμαράς δήλωσε: «Οι παραιτήσεις στη ΝΔ δεν είναι κάτι νέο. 1,3 εκατομμύρια ΝΔ δεν ψήφισαν μετά τις εθνικές εκλογές γιατί θεωρούν ότι η ΝΔ δεν μοιάζει πια με την παράταξη που γνωρίζαμε. Εγώ πάντως θα συνεχίσω να είμαι ενεργός και παρών.»