Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς αναγκάζουν τα προοδευτικά κόμματα να επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους.
Η Χαριλάου Τρικούπη αποσκοπεί να εκφράσει τις κοινωνικές ανησυχίες και να αντιπαρατεθεί άμεσα με την κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι επικεφαλής του κόμματος σχεδιάζουν να συνεχίσουν να «αναδεικνύουν στην κοινωνία τα κοινοβουλευτικά “όχι” που εκφράζει η κυβέρνηση σε προφανή ζητήματα». Μέσω αυτής της τακτικής, επιδιώκουν να εκθέσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία κρατά αρνητική στάση απέναντι σε πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει πολλές νομοθετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, την αναστολή χρηματοδότησης προς τους Σπαρτιάτες, την ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα επαγγέλματα και το «πάγωμα» της χορήγησης golden visa σε δήμους με αύξηση ενοικίων.
Αναλαμβάνοντας τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Χαριλάου Τρικούπη προγραμματίζει μια άμεση σύγκρουση με την κυβέρνηση, αναφέροντας σφοδρές κριτικές όπως “προπαγάνδα” και “σπέκουλα”. Στόχος τους είναι να στείλουν το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε «κοινωνική στροφή». Την Τετάρτη, κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θέσει μια σειρά θεμάτων που αφορούν τα εργασιακά ζητήματα, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την οικονομία, τη φορολογία και τα εθνικά ζητήματα.
Ανασύνταξη δυνάμεων στην Κουμουνδούρου
Η προηγούμενη εβδομάδα έφερε τις πρώτες κινήσεις ανασύνταξης στην Κουμουνδούρου, με τον Σωκράτη Φάμελλο να συνομιλεί με βουλευτές και τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ενισχυθεί το ηθικό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, σημειώθηκαν και δύο νέες αποχωρήσεις βουλευτών, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κόμματος.
Την επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προγραμματίζεται και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την κατανομή ρόλων μεταξύ των βουλευτών. Ο νέος πρόεδρος του κόμματος φιλοδοξεί να επανασυνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνητικό του παρελθόν και να ενισχύσει την ενότητά του, μετά τη διάσπαση που προκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο Σωκράτης Φάμελλος είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του, με τον πρώην πρωθυπουργό να δηλώνει την ενεργή του παρουσία στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα έγινε ακόμα πιο έντονη, καθώς οι συνεργάτες του εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια του πρώην πρωθυπουργού σχετικά με την αποχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τον βουλευτή Επικρατείας να παραδώσει την έδρα του, εντός των πλαισίων που θεωρούνται ως «διορισμός» από την ηγεσία κάθε κόμματος. Η δήλωση του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού ότι ο Ευ. Αποστολάκης «προφανώς εισάκουσε συμβουλές άλλων» ενισχύει την άποψη της Κουμουνδούρου ότι υπάρχει συντονισμένο σχέδιο αποδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ.