Η σύνθεση και οι λειτουργίες της ομάδας των 23 ανεξάρτητων βουλευτών είναι πιθανό να υποστούν αλλαγές, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν και τα πολιτικά κόμματα, ειδικά λόγω ενός νέου κύματος αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν έχουν πια κοινό πολιτικό προσανατολισμό, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα ιδεολογικών ρευμάτων. Περίπου οι μισοί από αυτούς, 11 στον αριθμό, κατατάσσονται στον κεντρώο και δεξιό χώρο, ενώ οι υπόλοιποι 12 προέρχονται από το κέντρο και την αριστερά.
Η σύσταση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτεί τουλάχιστον 10 υπογραφές, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να διαμορφωθούν δύο ξεχωριστές ομάδες από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Σε αυτή την περίπτωση, η Βουλή κινδυνεύει να φιλοξενήσει 11 κόμματα πριν καν ολοκληρωθεί ο κοινοβουλευτικός κύκλος για νέες εκλογές.
Ο κεντροαριστερός άξονας
Μέσα από την εσωτερική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, 8 βουλευτές έχουν αποχωρήσει τους τελευταίους μήνες. Πολλοί από αυτούς αναζητούν στήριξη από τον Κασσελάκη, ενώ η Αθηνά Λινού παραμένει εκτός λόγω διαφορών με τον Παύλο Πολάκη. Ανάμεσα στους αποχωρήσαντες είναι και το δίδυμο Χουρδάκη – Παπαϊωάννου από την Πλεύση Ελευθερίας, των οποίων η συμμετοχή θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για την ίδρυση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Απ’ τους 8 αποχωρήσαντες, δεν είναι ακόμη βέβαιο αν όλοι θα ενταχθούν στο κόμμα του Κασσελάκη. Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή, ο Πέτρος Παππάς εξέφρασε δημόσια την υποστήριξή του προς τους Γ. Σαρακιώτη και Ευάγγελο Αποστολάκη σχετικά με την απόφασή τους να παραμείνουν ανεξάρτητοι. Παράλληλα, ο κ. Παππάς δήλωσε ότι διατηρεί τον ανεξάρτητο χαρακτηρισμό του, αφήνοντας ανοικτές τις επιλογές για το μέλλον.
Σημαντική προτεραιότητα για όλους αυτούς τους βουλευτές είναι η διασφάλιση της πολιτικής τους επιβίωσης. Ο κύριος προβληματισμός τους αφορά το ποιο κόμμα θα τους προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες μελλοντικής εκλογής στις περιφέρειες τους. Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ασταθής, και ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω απώλειες, κάτι που θα διευκολύνει τα σχέδια του Κασσελάκη για νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Η δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας απαιτεί να πείσει και τους Χουρδάκη και Παπαϊωάννου να συμμετάσχουν.
Ο συντηρητικός και φιλελεύθερος χώρος
Από την πλευρά της δεξιάς, οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές φαίνεται να είναι περισσότερο οργανωμένοι, αλλά οι σχέσεις τους είναι τεταμένες. Παρά την επιθυμία ορισμένων, όπως οι Σαράκης (Ελληνική Λύση) και Κατσιβαρδάς (Σπαρτιάτες), να συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία, η τρέχουσα κατάσταση καθιστά το εγχείρημα δύσκολο.
Στο μεταξύ, ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης φαίνεται να βάζει σε διαδικασία επιστροφής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, γεγονός που θα μπορούσε να γίνει σαφές με την ψήφο του προϋπολογισμού μέσα Δεκεμβρίου.
Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει μεγαλύτερη πολιτική επιρροή, και οι κινήσεις του παρακολουθούνται στενά από μικρότερα κόμματα της δεξιάς, συμπεριλαμβανομένων της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης.
Μια ομάδα έξι βουλευτών από τους Σπαρτιάτες κυκλοφορεί στο κοινοβούλιο, αλλά οι σχέσεις με άλλες κοινοβουλευτικές παρατάξεις παραμένουν προβληματικές, εξαιτίας των εσωτερικών διαφορών μεταξύ τους.