Κατά τη διάρκεια της πατριαρχικής και συνοδικής θείας λειτουργίας στον Άγιο Γεώργιο στο Φανάρι, όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την ημέρα των Θεοφανίων.
Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε: «Χρόνια πολλά με υγεία και ευημερία στον ελληνικό λαό. Εύχομαι η χώρα μας να ακολουθήσει μονοπάτια οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Είναι το χρέος μας».
Πρόσθεσε, «Εύχομαι επίσης ειρήνη και αλληλεγγύη για όλους τους λαούς του κόσμου και την άμεση κατάπαυση της τραγωδίας στην Ουκρανία και της βίας στη Γάζα. Χρόνια πολλά σε όλους».
ΠΑΣΟΚ: Αναμονή και στρατηγική για τον ΠτΔ
Στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι έχουν ήδη ληφθεί κάποιες αποφάσεις για την εξασφάλιση συναινέσεων.
Από το ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι δεν θα στηρίξουν υποψήφιο προερχόμενο από την ευρύτερη Νέα Δημοκρατία. Για παράδειγμα, θα ήταν αρνητικοί σε πρόταση όπως αυτή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη ή οποιουδήποτε άλλου από το «γαλάζιο» στρατόπεδο.
Η υποστήριξη ενός τέτοιου υποψηφίου δεν εγγυάται τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την άσκηση των καθηκόντων του. Αν και οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει καθοριστική πολιτική επιρροή, οφείλει να εκπροσωπεί την εθνική ενότητα, την πολιτική ισορροπία και να διασφαλίζει τη θεσμική σταθερότητα – αυτό είναι σημαντικό.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα αρμόδια όργανα του κόμματος.
Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ήδη διαμορφώσει ένα πλαίσιο και κρατούν στάση αναμονής, επισημαίνοντας ότι κάθε πρόταση θα κριθεί όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. «Δεν ακολουθούμε δογματισμούς», όπως δηλώνουν, και τονίζουν ότι κάθε υποψήφιος έχει το δικό του φορτίο. Υπενθυμίζουν ότι, από την εποχή του Κωστή Στεφανόπουλου, είναι συνηθισμένο, όταν μία από τις δύο μεγάλες παρατάξεις κυβερνά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την άλλη, ώστε να διατηρείται μια πολιτική εξισορρόπηση. Αυτή η παράδοση έχει αποδειχτεί επωφελής για το πολιτικό σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση, προβληματίζονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται πιέσεις από τους βουλευτές του για να επιλέξει κάποιον πιο κοντά στη δεξιά πτέρυγα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση πλέον δεν διακινδυνεύει, καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία μετά τη συνταγματική αναθεώρηση. Ωστόσο, θεωρούν ότι οι κρίσιμες αποφάσεις για το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να καθοδηγούνται αποκλειστικά από τις επιθυμίες των βουλευτών, εκτός κι αν ο Πρωθυπουργός έχει έντονες ανησυχίες για τη δεξιά πτέρυγα ώστε να αλλάξει πορεία προκειμένου να τους ικανοποιήσει.