Ανδρουλάκης: Διάλογος με Τουρκία χωρίς ψευδαισθήσεις

Σε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, έθιξε σημαντικά θέματα στο συνέδριο με τίτλο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική». Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε αρχικά στη στρατηγική Ελσίνκι, χαρακτηρίζοντας την ως «κορυφαία στιγμή της μεταπολιτευτικής περιόδου». Εξήγησε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν άμεσος καρπός αυτής της στρατηγικής. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι οι τρέχουσες πολιτικές θέσεις της Τουρκίας, που εκπροσωπεί ο Πρόεδρος Ερντογάν, είναι διαφορετικές και παρατήρησε ότι «ο χρόνος δεν ευνοεί πάντα τα συμφέροντά μας».

Σχολιάζοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «πρέπει να διατηρούμε ανοιχτό διάλογο με την Τουρκία, αλλά δίχως αυταπάτες». Άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι «ενίσχυσε προσδοκίες» που εν τέλει δεν ανταποκρίθηκαν στις πραγματικές συνθήκες του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Εστίασε στις νέες παραχωρήσεις της Τουρκίας σε θέματα μειονοτήτων που είχαν κλείσει από τη Συνθήκη της Λωζάνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσεκτικής διαχείρισης.

6407478 1

Πέραν αυτού, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε πιθανές γεωπολιτικές εξελίξεις στη γύρω περιοχή, προειδοποιώντας ότι «ένα τουρκο-συριακό καθεστώς θα μπορούσε να προκύψει, ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στη Συρία». Ανέφερε επίσης την ανάγκη για διαρκή αξιολόγηση όχι μόνο των δυνατοτήτων της χώρας μας, αλλά και των διεθνών συνθηκών.

Σχολιάζοντας τη σχέση Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ίδιος παρατήρησε: «Δεν υπάρχει πια η πεποίθηση ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ. Πρέπει να αναπτύξουμε μια ειδική οικονομική σχέση με αυτήν, που θα περιλαμβάνει τελωνειακή αναβάθμιση με γεωπολιτικές εγγυήσεις και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε επίσης πως «οικονομικά, η Τουρκία παραμένει εξαρτημένη από τη Δύση», και τόνισε την αναγκαιότητα μιας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, τονίζοντας ότι «η λύση βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ασφάλεια». Ζήτησε μία νέα προσέγγιση για τον ευρωστρατό και για τους κανόνες που διέπουν την εξαγωγή όπλων σε χώρες που απειλούν την ΕΕ.

Στη συνέχεια, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την «δυσχερή εξέλιξη για την ανθρωπότητα». Υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας προς τα γεωπολιτικά συμφέροντα είναι στρατηγικά επικεντρωμένη στην ΕΕ.

6407456 1

Αναφερόμενος στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα, τόνισε ότι «οι εσωτερικές προκλήσεις του κυβερνώντος κόμματος επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική». Κριτική ασκήθηκε επίσης και στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Ανδρουλάκη να επισημαίνει ότι «ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει την διπλή του ήττα πριν δώσει μαθήματα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι το κόμμα του στοχεύει σε μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση που δεν θα συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία αλλά θα προγραμματίσει με σχέδιο την αναβάθμιση της ζωής του πολίτη. «Η συνεννόηση και η συνεργασία είναι απαραίτητα, διότι η χώρα χρειάζεται λύσεις» σημείωσε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας ότι μετά την εποχή των μνημονίων, ο λαός περίμενε ουσιαστικές αλλαγές.

Καταλήγοντας, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιδιώκει να κυβερνήσει με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα αναπτυξιακών δράσεων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα