Με εντολή του Πρωθυπουργού, ενεργοποιούμε δράσεις για την ουσιαστική αξιοποίηση, την ανάδειξη και την αναζωογόνηση των παραδοσιακών τεχνών της Ελλάδας, τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στις σημαντικές αλλαγές που αναβαθμίζουν την Σχολή Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, η κ. Μενδώνη έδωσε έμφαση στην “Ανώτερη Σχολή Καλής Τέχνης Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου”, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την τέχνη του μαρμάρου στην Ελλάδα.

“Η Τήνος φιλοδοξεί να γίνει ένα αναγνωρισμένο διεθνές κέντρο μαρμαροτεχνίας, και αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής που πλέον διαμορφώνουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας: “Σήμερα, η σχολή στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο. Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι ένα διεθνές κέντρο μαρμαροτεχνίας, με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές που οφείλει να πληροί, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε ένα κτίριο με τέτοιους περιορισμούς”. Η κ. Μενδώνη εξήγησε ότι “προχωρούμε στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κτηρίου για τη σχολή, επενδύοντας 13,5 εκατομμύρια ευρώ. Η επένδυση αυτή καταδεικνύει την πίστη μας στην αξία της σχολής, στην διαχρονική τέχνη της μαρμαροτεχνίας, και στην πλούσια παράδοση τριών χιλιετιών π.Χ. και δύο χιλιετιών μέχρι σήμερα. Η παράδοση αυτή μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία όχι μόνο στο νησί της Τήνου, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε από εμάς, χωρίς εξωτερική παρότρυνση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο με διεθνείς προδιαγραφές. Παράλληλα, η Σχολή, με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), εκσυγχρονίζεται πλήρως, αποκτώντας σύγχρονα μηχανήματα και εργαλεία, απαραίτητα για την αποτελεσματική εκπλήρωση του σκοπού της”.

“Η αναβάθμιση της Σχολής Μαρμαροτεχνίας Τήνου αποτελεί συνειδητή επιλογή και αντανακλά την γενικότερη οδηγία του Πρωθυπουργού για την ανάδειξη των ελληνικών παραδοσιακών τεχνών. Με την υλοποίηση αυτής της σημαντικής επένδυσης, η Σχολή αποκτά πλέον τις προϋποθέσεις για να καθιερωθεί ως Διεθνές Κέντρο Μαρμαροτεχνίας”, συμπλήρωσε η Υπουργός Πολιτισμού, υπογραμμίζοντας την στήριξη της κυβέρνησης στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της σχολής, η Λίνα Μενδώνη εξήγησε ότι γίνεται επιπέδου Διεύθυνσης του Υπουργείου, διότι, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η Διεύθυνση ενός Υπουργείου χρηματοδοτείται από τον τακτικό Προϋπολογισμό, εξασφαλίζοντας σταθερή ροή πόρων για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής Μαρμαροτεχνίας Τήνου. Η αναβάθμιση της Σχολής Μαρμαροτεχνίας Τήνου σηματοδοτεί μια σημαντική επένδυση στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και στην διατήρηση της τέχνης του μαρμάρου.