Αύξηση Ψυχικών Προβλημάτων: Έρευνα του ΕΚΠΑ για τα Τελευταία 15 Χρόνια

Εδώ και χρόνια παρατηρείται δραματική αύξηση στα προβλήματα ψυχικής υγείας στους νέους. Ας δούμε τις προκλήσεις και τις πιθανές λύσεις, με έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση.

Αύξηση των Ψυχικών Διαταραχών στους Νέους: Μια Παγκόσμια Πρόκληση

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, Αργύρη Στριγγάρη, τα προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελούν πλέον την κύρια αιτία αναπηρίας και επιβάρυνσης για τους νέους παγκοσμίως, υπερβαίνοντας ακόμη και σοβαρές σωματικές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Η εκδήλωση του καθηγητή πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Γυμνάσιο Κομοτηνής, σε συνεργασία με το «Μαζί για το Παιδί» και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Τα τελευταία 15 χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση στις ψυχικές διαταραχές των νέων, με το άγχος στην εφηβεία και την κατάθλιψη στην εφηβεία να είναι οι πιο συχνές. Η τάση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για νέες, πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις στην πρόληψη και την αντιμετώπιση.

Αλλαγή Παραδείγματος στην Αντιμετώπιση

Ο καθηγητής Στριγγάρης τόνισε την ανάγκη για αλλαγή προσέγγισης στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών. Η μετατόπιση από τις κλινικές και τα νοσοκομεία στην κοινότητα, και ειδικότερα στα σχολεία, είναι κρίσιμη. Δεδομένου ότι οι νέοι περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους στο σχολείο, η σχολική κοινότητα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.

Οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν αυξημένη πίεση στους μαθητές, με εκδηλώσεις άγχους, θυμού και κατάθλιψης. Αυτό επιβεβαιώνεται και από επιστημονικές μελέτες, καθιστώντας αναγκαία την εξεύρεση λύσεων.

Στοχευμένες Παρεμβάσεις και Πρόληψη

Οι στοχευμένες παρεμβάσεις αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης. Οι παρεμβάσεις ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν ψυχολογικές δράσεις (μείωση του σχολικού εκφοβισμού, διαχείριση άγχους και θυμού) και θεσμικές ενέργειες (αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης).

Είναι σημαντικό να προσαρμόσουμε τις παρεμβάσεις στην ελληνική πραγματικότητα: «Εισάγουμε παρεμβάσεις από άλλες χώρες, ενώ πρέπει να αναπτύξουμε και να αξιολογήσουμε τις δικές μας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων περιοχών της χώρας.». Δεν είναι όλες οι πρακτικές κατάλληλες για κάθε περιβάλλον.

Παράγοντες που Επηρεάζουν την Ψυχική Υγεία των Εφήβων

Η αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην εφηβεία συνδέεται με την οικονομική κρίση του 2008 και την πανδημία COVID-19. Κοινωνικοί παράγοντες όπως η πίεση στα σχολεία, οι ακαδημαϊκές προσδοκίες και οι ανισότητες συμβάλλουν στην επιδείνωση.

Η ομιλία του καθηγητή Στριγγάρη προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον από την εκπαιδευτική κοινότητα, με περισσότερους από 300 εκπαιδευτικούς να παρακολουθούν την εκδήλωση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δράση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα