Η ίδρυση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ελλάδας στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, παράλληλα με τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας της.
Η θέση του Υπουργείου Εξωτερικών για τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι η καθιέρωση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων γίνεται με απόλυτα περιβαλλοντικά κριτήρια και αφορά αποκλειστικά περιοχές όπου η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία, σύμφωνα με διεθνή δίκαια. Τονίζεται ότι οι αναφορές σε “κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες” για το Αιγαίο είναι ανεδαφικές και δεν έχουν νομική βάση.
Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι σαφές και ορίζεται από διεθνείς συμβάσεις που κατοχυρώνουν την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή. Παράλληλα, η Ελλάδα επιμένει στον διάλογο με την Τουρκία για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η άσκηση των δικαιωμάτων κυριαρχίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Η αντίδραση της Τουρκίας για τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα
Η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε την αντίθεσή της, υποστηρίζοντας πως οι μονομερείς ενέργειες σε περιοχές όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος πρέπει να αποφεύγονται, χαρακτηρίζοντας αυτές τις θάλασσες ως «κλειστές ή ημίκλειστες».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα μέτρα για τα πάρκα δεν έχουν νομική ισχύ όσον αφορά σε ζητήματα της κυριαρχίας, ειδικά σε περιοχές με αμφισβητούμενη ιδιοκτησία ή γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω διεθνών συμφωνιών.
Σημασία των Θαλάσσιων Πάρκων για το Περιβάλλον και την Κυριαρχία
Τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα στο Αιγαίο και το Ιόνιο αντιπροσωπεύουν μια σημαντική προσπάθεια για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις ελληνικές πολιτικές θαλάσσιας προστασίας. Μέσα από τη δημιουργία αυτών των περιοχών, η χώρα κατοχυρώνει σταθερά τις εθνικές αλιευτικές ζώνες και δεσμεύεται για την αειφόρο διαχείριση των φυσικών της πόρων.