Αυστηρές ποινές για βία και παρενόχληση στον χώρο εργασίας

Η κυβέρνηση προχωρά σε αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας και την προστασία των ανηλίκων από σεξουαλική εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.

Αυτό το πολυνομοσχέδιο, το οποίο είναι τώρα σε δημόσια διαβούλευση, επιφέρει ουσιαστικές τροποποιήσεις με στόχο να δώσει «φωνή» στα θύματα και να δημιουργήσει ένα «πλέγμα προστασίας», σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι «στόχος είναι η πολυδιάστατη προσέγγιση στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας για την ουσιαστική συμβολή στην εξάλειψή της».

Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη που δίνει τη δυνατότητα στο θύμα να έχει λόγο όσον αφορά την αποφυλάκιση του κατηγορούμενου. Επιπλέον, αν το θύμα δεν μπορεί να παραστεί στο δικαστήριο, θα υπάρξει η δυνατότητα εκπροσώπησης και ανάγνωσης της κατάθεσής του, προκειμένου να προστατευτεί η ψυχική και σωματική του υγεία.

Οι νέες ρυθμίσεις καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις, επεκτείνοντας την προστασία και στους πρώην ή νυν συζύγους, σε those που έχουν σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και σε σταθερούς συντρόφους, ανεξάρτητα από τη συγκατοίκηση.

Η διαδικασία υποβολής καταγγελιών για θύματα θα είναι πιο άμεση, με επιλογές όπως τηλεφωνικές καταγγελίες, φωνητικά μηνύματα ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με πρόσβαση και για άτομα με αναπηρία.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα αρχείο αναφορών ενδοοικογενειακής βίας και οι υποθέσεις θα εκδικάζονται γρήγορα. Για εξαιρετικές περιπτώσεις, οι εισαγγελείς θα έχουν τη διακριτική ευχέρεια να μην επιτρέψουν συμφωνίες διαμεσολάβησης.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, για ποινές που υπερβαίνουν τα δύο χρόνια, δεν θα επιτρέπεται αναστολή ή μετατροπή της ποινής. Για υποτροπές, οι ποινές θα είναι αυστηρότερες, με δυνατότητα κατ’ οίκον περιορισμού μέσω «βραχιολιού», καθώς και προσωρινής κράτησης εφόσον οι πράξεις έχουν τελεστεί με ιδιαίτερη σκληρότητα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός από την καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων στο θύμα, αναγνωρίζεται και η ανάγκη κάλυψης των εξόδων μετεγκατάστασής τους σε ασφαλές περιβάλλον, καθώς και των βασικών τους αναγκών.

Επιπλέον, στους επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, προστίθενται οι φαρμακοποιοί και φυσιοθεραπευτές, πέρα από τους γιατρούς.

«Με την άμεση επιβολή ποινών, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις αρχές πρόληψης και να προστατεύσουμε τα θύματα από τον κίνδυνο επανάληψης των δράσεων του θύτη, ώστε να επανέλθει η οικογενειακή ισορροπία μέσα από πολύπλευρη στήριξη και αποκατάσταση», ανέφερε ο υπουργός.

δειτε ακομα

δειτε ακομα