Με ένα πρόσφατο βίντεο που δημοσίευσε στα social media, η ευρωβουλευτής και επικεφαλής του κόμματος «Φωνή Λογικής», Αφροδίτη Λατινοπούλου, προτείνει την πλήρη κατάργηση του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στα δημόσια σχολεία. Στο βίντεό της, έρχεται να παρουσιάσει έξι «μύθους» που ισχυρίζεται ότι έχουν επικρατήσει σχετικά με την επετειακή αυτή ημερομηνία.
Σύμφωνα με την κυρία Λατινοπούλου, η εορτή του Πολυτεχνείου δεν γιορτάζεται σε πολλά ιδιωτικά σχολεία, ενώ στα δημόσια αποτελεί απλώς μια εθιμοτυπική αργία. Επισημαίνει ότι κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει να γιορτάσει την ημέρα αυτή κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου του αν το επιθυμεί.
Ακολουθούν οι έξι μύθοι που αναφέρει η Λατινοπούλου, οι οποίοι κυμαίνονται από τον αριθμό των θυμάτων μέχρι τις επιδράσεις της εξέγερσης στην πτώση της Χούντας:
• 6 μύθοι που δεν θα σας διδάξουν ποτέ στο σχολείο για το Πολυτεχνείο.
• Ως ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ζητάμε να καταργηθεί επισήμως ο εορτασμός του Πολυτεχνείου από τη δημόσια παιδεία.
Όποιος δάσκαλος ή καθηγητής θέλει να τη γιορτάσει με μαθητές του μπορεί κάλλιστα να το κάνει στον… pic.twitter.com/65M7PDpEBh— Latinopoulou (@latinopoulou) November 17, 2024
Αφροδίτη Λατινοπούλου: Ανάλυση των 6 μύθων για το Πολυτεχνείο
Μύθος 1ος: Το Πολυτεχνείο ανήκει μόνο στην Αριστερά
Η Λατινοπούλου υποστηρίζει ότι το Πολυτεχνείο ανήκει σε όλους τους Έλληνες Δημοκράτες και ότι η Αριστερά, δια του ΚΚΕ, αρχικά είχε καταδικάσει την κατάληψη της Νομικής ως “προβοκατόρικη ενέργεια”.
Μύθος 2ος: Οι εκατοντάδες νεκροί του Πολυτεχνείου
Εδώ τονίζει ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που συνήθως αναφέρεται. Σύμφωνα με την ίδια, υπήρχαν μόλις 40 νεκροί, εκ των οποίων οι 24 ήταν ταυτοποιημένοι.
Μύθος 3ος: Φοιτητές καταπλακωμένοι από τανκς
Η κυρία Λατινοπούλου αναφέρει ότι τα επίσημα πορίσματα δείχνουν ότι κανείς δεν σκοτώθηκε μέσα στο Πολυτεχνείο και ότι δεν υπήρξε θάνατος από τανκς κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.
Μύθος 4ος: Η κοινωνία σύσσωμη αντιστάθηκε
Υποστηρίζει ότι το Πολυτεχνείο ήταν μια φοιτητική εξέγερση, και δεν είχε, όπως πολλοί πιστεύουν, τη στήριξη χιλιάδων πολιτών αρχικά, αν και μετέπειτα πολλοί προσέτρεξαν να συνδέσουν το όνομά τους με τις εξελίξεις.
Μύθος 5ος: Η εξέγερση ανέτρεψε τη Χούντα
Σύμφωνα με την Λατινοπούλου, κανένα Πολυτεχνείο δεν οδήγησε στην πτώση της Χούντας, η οποία άρχισε να διαλύεται με άλλα γεγονότα μήνες αργότερα.
Μύθος 6ος: Τα σύμβολα της αντίστασης
Αναφέρεται στο γνωστό γλυπτό που προκρατείται ως σύμβολο της εξέγερσης του 1973 και εξηγεί ότι αυτό δεν σχετίζεται με την εξέγερση, αλλά με τον ιστορικό Νίκο Σβορώνο που εντάχθηκε στην ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ.