«Εάν ακολουθούσαμε τον δήμαρχο Σύμης, θα έπρεπε να έχουμε 3.000 γιατρούς σε κάθε νησί», δήλωσε πρόσφατα ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας.
Ο υπουργός βρέθηκε σε συζήτηση με τον δήμαρχο Σύμης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε ότι τα ασθενοφόρα του ΕΣΥ δεν έχουν οδηγούς. Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπίστηκε την κυβέρνηση, λέγοντας: «Τα δύο ασθενοφόρα που αναφέρει ο δήμαρχος είναι μια εικόνα του παλιού ΕΣΥ σε σύγκριση με αυτό που έχουμε σήμερα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το νέο ασθενοφόρο είναι πλήρως λειτουργικό. Είναι ψευδές ότι στη Σύμη τα ασθενοφόρα λειτουργούν χωρίς οδηγό».
«Επιπλέον», συνέχισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, «η νησιωτικότητα φέρει προκλήσεις στο υπουργείο Υγείας. Είναι πρακτικά αδύνατο να έχουμε πλήρη υγειονομική δομή σε κάθε νησί. Οι τοπικές αρχές δικαίως διεκδικούν, αλλά δεν μπορούμε να λέμε πως το υπουργείο αδιαφορεί για τη Σύμη. Τα Περιφερειακά Ιατρεία (Π.Ι.) δεν είναι ανοιχτά τα Σαββατοκύριακα. Για την πλήρη λειτουργία τους το Σαββατοκύριακο, θα χρειαζόταν τρεις φορές περισσότερος προσωπικό. Αν θέλαμε να έχουμε 3.000 γιατρούς σε όλα τα νησιά, θα ήταν αδύνατο να καλυφθούν τα κενά. Στη Σύμη, όταν ο δήμαρχος με κάλεσε, την επόμενη ημέρα καταφέραμε να στείλουμε γιατρό».
Ο δήμαρχος Σύμης πρόσθεσε ότι μία ενδεχόμενη λύση θα ήταν οι βουλευτές να παραχωρήσουν τους οδηγούς των οχημάτων τους, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αντιδρά άμεσα: «Δεν πρέπει να τροφοδοτούμε τον λαϊκισμό με τέτοιες δηλώσεις. Το κέντρο υγείας της Σύμης έχει αναβαθμιστεί κατά τη διάρκεια της υπουργίας μας. Όπως ανακαινίστηκε, έτσι αποκτήσαμε καινούργιο ασθενοφόρο και στείλαμε επτά γιατρούς, όμως η αναζήτηση επικουρικών γιατρών δεν απέφερε αποτελέσματα για τη Σύμη. Όσον αφορά τους οδηγούς ασθενοφόρων, ο δήμαρχος θα μπορούσε να βρει κάποιον από το προσωπικό του δήμου. Είναι ευθύνη μας να λύνουμε προβλήματα και για τους μικρότερους δήμους. Ωστόσο, το Κοινοβούλιο είναι το σπίτι της δημοκρατίας και δεν πρέπει να επιστρατεύσουμε ξανά εσφαλμένες πρακτικές του παρελθόντος».
Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στην υπογραφή εγγράφου εχεμύθειας από συμβασιούχους στο νοσοκομείο Αττικόν, σημειώνοντας: «Όντως υπάρχει αυτό το έγγραφο εχεμύθειας, το οποίο προέρχεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προστατεύει τα δικαιώματα των ασθενών και να διασφαλίσει την εφαρμογή του GDPR».