«Αν δεν είχα επισκεφθεί χθες τον ΕΟΠΥΥ, θα με κατηγορούσαν ότι δεν νοιάζομαι», υπογράμμισε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ειδικότερα, σχετικά με το περιστατικό του κλειστού φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο επίπεδα προβλημάτων. Το πρώτο είναι το χθεσινό, το οποίο είναι βραχυχρόνιο. Αναγνωρίζω ότι οι τρεις φαρμακοποιοί αρρώστησαν ταυτόχρονα. Ωστόσο, είναι απολύτως απαράδεκτο να μην είχε ειδοποιηθεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Γι’ αυτό αναστέλλω τις διαδικασίες. Δεν τίθεται ζήτημα ευθύνης για τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, καθώς η διοίκηση δεν είχε ενημερωθεί».
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «ο λόγος που ιδρύθηκαν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ήταν ότι υπήρχε μεγάλη σπατάλη λόγω των υψηλών τιμών των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ). Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν ανοιχτά για συγκεκριμένα ΦΥΚ. Εδώ και μήνες εργάζομαι πάνω σε αυτό το θέμα. Σκοπός μου είναι να διαφοροποιήσουμε τα φάρμακα. Σήμερα, στις 3 το απόγευμα, θα έχουμε μια ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ, φαρμακοποιών και φαρμακοβιομηχάνων. Προβλέπεται η εφαρμογή ενός μοντέλου που θα ελέγχει τη φαρμακευτική δαπάνη και θα εξασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στα ΦΥΚ. Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για την καθορισμένη αξία των φαρμάκων.
Επιπλέον, έχουμε προκηρύξει θέσεις για μόνιμο και επικουρικό προσωπικό στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Σκοπός μου είναι να μειώσουμε τον αριθμό των επισκεπτών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τις μεγάλες ουρές. Δουλεύω πάνω σε αυτό το σχέδιο εδώ και αρκετό καιρό. Δεν περίμενα το χθεσινό περιστατικό για να το προαναγγείλω. Όσον αφορά τη διανομή κατ’ οίκον, έχουμε προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη courier που θα διανέμουν φάρμακα στα σπίτια των ασθενών. Αυτό το σχέδιο είναι ήδη σε πορεία υλοποίησης.
Αναφερόμενος στην κατηγορία περί υποκριτικής, ο Ά. Γεωργιάδης σχολίασε: «Αν δεν πήγαινα στον ΕΟΠΥΥ, θα με κατηγορούσαν ως άκαρδο. Μόλις πληροφορήθηκα το περιστατικό, πήγα άμεσα στο ΕΟΠΥΥ. Ούτε προβαλα την επισκεψή μου στα social media, ούτε έκανα δηλώσεις, πριν φύγω από το γραφείο μου. Μια ασθενής ενημέρωσε τον κ. Κουρτάκη. Τι φταίω εγώ για αυτό; Ποια είναι η ευθύνη μου στην ενημέρωση του κ. Κουρτάκη;».
Τέλος, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την ΗΔΙΚΑ, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «από την εποχή των μνημονίων λειτουργούσε το παλιό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ωστόσο, στις 8 Φεβρουαρίου, εισάγουμε ένα εξελιγμένο σύστημα για όλα τα φάρμακα, που αφορά τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. Αν δεν εκσυγχρονιστούμε, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα από τις 9 Φεβρουαρίου. Για να μπούμε σε αυτό το σύστημα, χρειάστηκε να δημιουργήσουμε νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε και το σύστημα λειτούργησε παράλληλα με το παλιό για περίπου τρεις μήνες. Ωστόσο, η 18η Ιανουαρίου ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας του παλιού. Τουλάχιστον οι μισοί από τους γιατρούς είχαν εξοικειωθεί με το νέο σύστημα, αλλά οι υπόλοιποι δεν είχαν προσαρμοστεί. Η κυβερνοεπίθεση που συνέβη έκανε την κατάσταση πιο δύσκολη. Ωστόσο, αναλάβαμε άμεση δράση για την αναβάθμιση και την επαναλειτουργία του συστήματος.
Κλείνοντας, ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Δεδομένου ότι αρκετοί επικρίνουν τον Γεωργιάδη, δε ρωτάω αν το υπουργείο Υγείας δημιουργεί ηλεκτρονικά συστήματα. Είναι κουραστικό να με κατηγορούν για όλα. Δεν επιρρίπτω ευθύνες στο υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το υπουργείο Υγείας δεν έχει επιτελική εποπτεία στην ΗΔΙΚΑ και δεν δημιουργεί ηλεκτρονικά συστήματα. Δεν λέω ότι φταίει το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αλλά είναι άδικο να ευθύνεται πάντοτε ο Άδωνις Γεωργιάδης.