«Η θεσμοθέτηση επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων έρχεται σε σύγκρουση με τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών, γεγονός που καθιστά την απουσία υποστήριξής τους από την αντιπολίτευση χωρίς λογική», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ιδιωτική δραστηριότητα των γιατρών του ΕΣΥ, τονίζοντας: «Δεχθήκαμε κατηγορίες ότι ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Η διατήρηση των ικανών γιατρών είναι προς όφελος των ασθενών. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι γιατροί του ΕΣΥ πλέον επιτρέπεται να ασκούν ιδιωτική ιατρική, ενισχύοντας έτσι το εισόδημά τους – άνω του 20% τους έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται και σε ιδιωτικά πλαίσια».
Συνεχίζοντας, ο υπουργός διατύπωσε τη σημασία της ενιαίας λίστας χειρουργείου, σημειώνοντας ότι αν και είχε αναγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη δεν είχε εφαρμοστεί. «Μέχρι το 2025 ο κάθε ασθενής θα έχει πλήρη εικόνα για την αναμονή στα νοσοκομεία και τις κλινικές, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόοδο».
Για τα απογευματινά χειρουργεία, ο Α. Γεωργιάδης επισήμανε πως «κατά την πανδημία, τα νοσοκομεία επικεντρώθηκαν στον covid, αυξάνοντας τις λίστες αναμονής. Στην Πορτογαλία, η αναμονή για χειρουργεία φτάνει τις 267.000 περιπτώσεις, ενώ εδώ είναι 130.000. Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία λύση για τη μείωση αυτών των χρόνων». Αν και η κριτική για τις προσλήψεις είναι διαρκής, «οι προσλήψεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς να παραβιάσουμε διεθνείς συμφωνίες», πρόσθεσε ο Υπουργός.
«Η χρηματοδότηση των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων προήλθε από το ταμείο ανάκαμψης, με 54 εκατομμύρια ευρώ εγκεκριμένα ως μεταρρύθμιση, και ήδη τα επί πληρωμή χειρουργεία έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στην αιμοδοσία, υπογράμμισε μία ιδιαιτερότητα της χώρας: «Διαθέτουμε περισσότερους αιμοδότες από όσους χρειαζόμαστε, όμως πετάμε αίμα. Το σύστημα πλέον έχει εξορθολογιστεί».
Ο υπουργός σημείωσε πως «κάθε χρόνο βελτιώνουμε τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα, πετυχαίνοντας φέτος ρεκόρ», ενώ ανακοίνωσε ότι «θα στείλουμε μηνύματα στους Έλληνες για να ενθαρρύνουμε την δωρεά οργάνων, αξιοποιώντας έτσι τη μετάβαση σε μία νέα λίστα αιμοδοσίας».
Όσον αφορά τις αναμονές σε εφημερίες, ο Α. Γεωργιάδης δήλωσε: «Μέσα στο 2025 θα ανακοινώσουμε νέα μέτρα που επιδιώκουν μείωση των χρόνων αναμονής στα ΤΕΠ, με στόχο να περιοριστούν οι 10 ώρες σε 5 με 6». Είμαι πεπεισμένος ότι «δεν υπάρχει βιώσιμο σύστημα υγείας χωρίς κάποια μορφή αναμονής»
Τέλος, ο υπουργός δήλωσε περήφανος για το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριακής αναβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων, το οποίο έως τώρα περιλαμβάνει την ανακαίνιση 93 νοσοκομείων με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ. Στην επόμενη χρονιά, το υπουργείο Υγείας κατάφερε να απορροφήσει 400 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις των 234 εκατομμυρίων, κατέληξε ο υπουργός.