Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στη διαγραφή του ανεξάρτητου βουλευτή Μάριου Σαλμά από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η απόφαση να διαγραφεί ο Σαλμάς είναι μια αυτόνομη κίνηση που προήλθε από κριτική που ξεπέρασε τα όρια. Η ΝΔ και η κυβέρνηση υποστηρίζουν τη θετική και εποικοδομητική κριτική, αλλά ο κ. Σαλμάς προχώρησε σε σοβαρές κατηγορίες χωρίς αποδείξεις», υπογράμμισε ο Σκέρτσος. «Σε μια δημοκρατική κοινωνία, όποιος κάνει κατηγορίες οφείλει να τις αποδείξει».
Επιπλέον, τόνισε ότι ο Σαλμάς έκανε καταγγελία σχετικά με «φωτογραφικούς διαγωνισμούς για τα κυλικεία στους αρχαιολογικούς χώρους», η οποία είχε ήδη απαντηθεί από τη Λίνα Μενδώνη πριν από τρεις μήνες. «Ο διαγωνισμός που έγινε αφορούσε 59 αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι δεν έχουν όλοι κυλικεία. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτό για να ενισχύσει τον τουρισμό. Δεν πρόκειται για απευθείας ανάθεση, καθώς η Δικαιοσύνη έχει επικυρώσει τις διαδικασίες αρκετές φορές».
«Η ΝΔ είναι κόμμα των πολλών»
Αναφερόμενος στις πολιτικές της ΝΔ, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κόμμα και όχι λαϊκίστικο». Επεσήμανε ότι οι πρόσφατες προσλήψεις 500.000 νέων θέσεων εργασίας και 37.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στο δημόσιο δείχνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης εξυπηρετεί τους πολλούς.
«Διαρκής διάλογος με την Τουρκία»
Σχετικά με τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο Σκέρτσος τόνισε πως έχουν ανοίξει δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. «Οι επικοινωνίες φέρνουν ηρεμία και επιτρέπουν να προχωρήσουμε χωρίς να αλλάξουμε τις πάγιες θέσεις μας. Θετικά αποτελέσματα, όπως η μείωση των παραβιάσεων και οι καλές τουριστικές σχέσεις στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, ανταγωνίζονται την ιδέα του εμπορίου πατριωτισμού», πρόσθεσε.
«Αναγκαία η εγκατάσταση καμερών»
Τέλος, ο κ. Σκέρτσος παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εγκατάσταση καμερών, τονίζοντας την σημασία τους για την οδική ασφάλεια και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. «Η καθυστέρηση οφείλεται σε πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων. Με κεντρικό σχεδιασμό από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εφαρμογή του νέου συστήματος ελέγχου αναμένεται εντός του 2025», κατέληξε.