Η τρέχουσα σχολική χρονιά έχει χαρακτηριστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ως «η χρονιά του σχολείου», δίνοντας έτσι έμφαση στις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που στοχεύουν στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Εν τω μεταξύ, οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που αναμένονται για το 2025 δημιουργούν προσδοκίες για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη που θα διαμορφωθεί στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές άρχισαν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον και να επηρεάζουν τη σχολική κοινότητα.
Τα ανακοινωθέντα μέτρα περιλαμβάνουν πολλαπλά βιβλία, λογοτεχνικά έργα, ψηφιοποίηση και στρατηγικές για την πρόληψη του εθισμού στο διαδίκτυο.
Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας πρόκειται να φέρει το νέο δίκτυο σχολείων, τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, κατά την πρώτη νομοθετική παρέμβαση του 2025.
Από το δεύτερο μισό της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα να κρατούν στα χέρια τους βιβλία με ολοκληρωμένα λογοτεχνικά έργα «εμβληματικών λογοτεχνών». Αυτά τα έργα έχουν επιλεγεί για την παιδαγωγική τους καταλληλότητα και την αισθητική τους αξία σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Μαθητές σε κάθε τάξη θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν Έλληνες και ξένους συγγραφείς όπως η Πηνελόπη Δέλτα, ο Ιούλιος Βερν, ο Κωστής Παλαμάς, ο Άντον Τσέχωφ, ο Γεώργιος Βιζυηνός και ο Ουίλιαμ Σαίξπιρ.
Η εισαγωγή αυτών των λογοτεχνικών έργων στις σχολικές τάξεις είναι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του πολυβιβλίου.
Αναμένοντας την έναρξη στο Σεπτέμβριο του 2025, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πρόσβαση σε ένα αποθετήριο ψηφιακών πηγών για να υποστηρίξουν τη νέα προσέγγιση στη διδασκαλία.
Αυτή η μεταβατική περίοδος θα προετοιμάσει το έδαφος για τη καθολική εφαρμογή του πολυβιβλίου, που αναμένεται να αλλάξει τη διδασκαλία και τη μάθηση όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Σε αντίθεση με αυτό, ο ψηφιακός κόσμος εισάγει πολλές καινοτομίες. Το Ψηφιακό Φροντιστήριο, το οποίο λειτουργεί από την αρχή της εφετινής σχολικής χρονιάς, θα είναι εμπλουτισμένο με υλικό για περισσότερες τάξεις, δίνοντας την ευκαιρία υποστήριξης μέσω ασύγχρονης εκπαίδευσης.
Παράλληλα, θα προστεθούν βελτιώσεις στις πλατφόρμες όπως το e-schools και το e-parents.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων περιλαμβάνει την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων, ένα μέτρο που στοχεύει να μειώσει περιστατικά βίας και εκφοβισμού στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Επιπλέον, στην εκπαίδευση των μαθητών θα προστεθεί ένα διαδραστικό εργαλείο για τη σωστή χρήση του διαδικτύου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που ονομάζεται «ΤΖΙΜΑΝΙΟUS».
Όσον αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αναμένονται συναρπαστικές εξελίξεις με τον νέο χάρτη σπουδών που θα καταρτιστεί, καθώς θα ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια και θα ενισχυθούν οι διεθνείς συνεργασίες των δημόσιων ΑΕΙ.
Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2025, θα αρχίσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την αδειοδότηση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, με προθεσμία τον Μάρτιο, πού θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Έτσι, τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους τον Σεπτέμβριο του 2025.
Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση συνεργασιών μεταξύ δημόσιων πανεπιστημίων και διεθνών ιδρυμάτων через κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, που θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Παιδείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η διεθνής παρουσία των δημόσιων ελληνικών ΑΕΙ και η ανάδειξή τους σε παγκόσμιο επίπεδο θα συνεχιστεί μέσω της δράσης “Study in Greece”, ενός εθνικού φορέα για τη διεθνοποίηση και εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ.
Tο πρώτο νομοσχέδιο
Με την έναρξη του 2025, αναμένεται η παρουσίαση του πρώτου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που προγραμματίζεται να ανακοινωθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν τα Χριστούγεννα.
Αυτό το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει αλλαγές που θα ενισχύσουν την αυτονομία των σχολείων, την εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου (IB) σε Πρότυπα Λύκεια της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τη λειτουργία Πρότυπων Αθλητικών Σχολείων, καθώς και ρυθμίσεις για τα Κέντρα Μελέτης και τα Δημόσια Ωνάσειά Σχολεία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η λειτουργία τμημάτων ΙΒ στα Πρότυπα Σχολεία, όπως και η έναρξη των Αθλητικών Σχολείων, προγραμματίζεται για την επόμενη σχολική χρονιά, τον Σεπτέμβριο του 2026.