Πέρα από τα μικρόβια, υπάρχουν και μεγάλα ζώα που ανακαλύφθηκαν κάτω από τον βυθό της θάλασσας.
Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το σκοτεινό και δύσκολο περιβάλλον των ωκεανών ήταν απαγορευμένο για τη ζωή, όμως η ανακάλυψη μικροβίων στο βυθό άλλαξε την κατάσταση.
Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι ζωές μεγαλύτερες από τα μικρόβια κατοικούν επίσης κάτω από την επιφάνεια της Γης, σε υδροθερμικές οπές, όπως είναι τα σκουλήκια και τα θαλάσσια σαλιγκάρια.
Μέχρι στιγμής, έχει εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί μόλις το 26% του βυθού της Γης, υποδεικνύοντας ότι ο βυθός είναι πιο πυκνοκατοικημένος από ό,τι νομίζαμε και ότι υπάρχουν πιθανώς πολλά άγνωστα είδη που περιμένουν να ανακαλυφθούν.
Οι υδροθερμικοί αεραγωγοί στον βυθό λειτουργούν παρόμοια με τις θερμές πηγές στη στεριά. Δημιουργούνται όταν το θαλασσινό νερό εισχωρεί στα βάθη της θάλασσας και θερμαίνεται από το μάγμα, επιστρέφει στην επιφάνεια και δημιουργεί πλούσιες σε ορυκτά δομές.
Οι ερευνητές προειδοποιούν επίσης για την ανάγκη προστασίας του βυθού, καθώς υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την εξόρυξη βαθέων υδάτων από εταιρείες που αναζητούν πολύτιμα ορυκτά, όπως το κοβάλτιο και το νικέλιο, που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες smartphones και ηλεκτρικών οχημάτων.
Πώς ανακαλύφθηκαν αυτά τα ζώα;
Επιστήμονες από το Βασιλικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας της Ολλανδίας μελέτησαν δείγματα πετρωμάτων του βυθού, χρησιμοποιώντας τηλεχειριζόμενο ρομπότ σε βάθος 2.500 μέτρων (8.251 πόδια). Πιστεύουν ότι οι οργανισμοί τρέφονται από θρεπτικά συστατικά που παράγονται μέσω της ανάμειξης θαλασσινού νερού με μάγμα.
Μετά την ανάλυση, ανακάλυψαν ενήλικες σωληναρίδες, σκουλήκια πολυχαίτη και θαλάσσια σαλιγκάρια. Όπως τόνισε η θαλάσσια βιολόγος Sabine Gollner, μία από τις συγγραφείς της μελέτης, το οικοσύστημα «σε αυτή την περιοχή δεν περιορίζεται μόνο σε ό,τι φαίνεται πάνω, αλλά επεκτείνεται και στη ζωή κάτω από την επιφάνεια».