Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Καραϊβικής Ολλανδίας βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων. Αυτές οι συνθήκες καθιστούν τα θαλάσσια οργανισμούς ευάλωτους σε αρρώστιες, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τόσο την υγεία τους όσο και το λεπτό θαλάσσιο οικοσύστημα.
Προσφάτως, οι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχία σχετικά με τις μοβ κηλίδες που εμφανίζονται στα αλκυονάρια, γνωστά και ως «θαλάσσιες βεντάλιες». Οι κηλίδες αυτές σχετίζονται με το Σύνδρομο Πολυεστιακών Μοβ Σημείων (MFPS), το οποίο προέρχεται από παράσιτα που πλήττουν οργανισμούς όπως το Gorgonia ventalina.
Μέχρι πρόσφατα, τα αίτια του συνδρόμου παρέμεναν άγνωστα, καθιστώντας δύσκολη τη διαχείριση και την προστασία αυτών των πολύτιμων οικοτόπων. Ωστόσο, μια διεθνής μελέτη εντόπισε την πηγή του προβλήματος: τους κωπήποδες.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από διάφορα σημεία της Καραϊβικής μεταξύ 2015 και 2019 και ανακάλυψαν τα παράσιτα που ευθύνονται για την ασθένεια.
Τα συγκεκριμένα μικρόβια ανήκουν στο γένος Sphaerippe, με διάφορα είδη να βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της Καραϊβικής, κάτι που καθιστά την αναγνώρισή τους δύσκολη χωρίς μοριακά εργαλεία.
Η ανακάλυψη αυτή έχει μεγάλη σημασία, καθώς επιτρέπει στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την εξάπλωση της ασθένειας και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της.
Οι «θαλάσσιες βεντάλιες» είναι κρίσιμες για τη βιοποικιλότητα των κοραλλιογενών υφάλων, όπως επισημαίνουν οι θαλάσσιοι βιολόγοι της DCNA. Η υποβάθμισή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για ολόκληρο το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Η προστασία τους από ασθένειες όπως το MFPS είναι καίριας σημασίας, όχι μόνο για την υγεία των κοραλλιογενών υφάλων στην Καραϊβική Ολλανδία, αλλά και για τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής σε μια εποχή που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο εμφανείς.