Στην πέμπτη φάση συζητήσεων που διεξάγονται στη Νότια Κορέα, οι εκπρόσωποι δήλωσαν ότι η πρόοδος για τη διαμόρφωση μιας διεθνούς συνθήκης που θα περιορίσει τη ρύπανση από πλαστικό είναι αργή. Αυτό δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία έως την καθορισμένη προθεσμία της 1ης Δεκεμβρίου.
Η Νότια Κορέα φιλοξενεί την πέμπτη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (INC-5) του ΟΗΕ, η οποία έχει στόχο να καταλήξει σε μια νομικά δεσμευτική διεθνή συνθήκη για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά.
Αναζητώντας μια νέα συνθήκη
Οι συνομιλίες εξελίσσονται γύρω από τον τρόπο που θα βρεθεί ένας συμβιβασμός, ο οποίος θα επιτρέπει την επίτευξη ενός φιλόδοξου παγκόσμιου στόχου για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, όπως αναφέρει το Reuters.
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τρεις από τις επτά ημέρες διαπραγματεύσεων, δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία σε. Επιπλέον, οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση που θα υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην εφαρμογή της συνθήκης δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Αντιδράσεις από τους παραγωγούς
Οι παραγωγικές χώρες πετροχημικών, όπως η Σαουδική Αραβία και η Κίνα, έχουν εκφράσει ισχυρές αντιρρήσεις σε οποιοδήποτε εγχείρημα που στοχεύει στη μείωση της παραγωγής πλαστικών. Αντιθέτως, χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πλαστική ρύπανση, όπως τα μικρότερα νησιωτικά έθνη και οι χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, διαμαρτύρονται για αυτή την κατάσταση.
Η πρόοδος στη διαπραγμάτευση είναι αργή, κυρίως λόγω διαφωνιών σχετικά με κομβικά ζητήματα όπως τα ανώτατα όρια παραγωγής πλαστικών και τη διαχείριση απορριμμάτων.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι συζητήσεις έχουν επιστρέψει σε προηγούμενα στάδια όσον αφορά τη διαχείριση πλαστικών απορριμμάτων. Πολλοί εκπρόσωποι εκφράζουν απογοήτευση για τη βραδύτητα, τη σειρά των προτάσεων και τις καυτές διαφωνίες που έχουν προκύψει στη διαδικασία.
Σημαντική είναι η παρουσία περίπου 220 λομπιστών της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και χημικών, οι οποίοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ξεπερνώντας αριθμητικά κάθε άλλη αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένων των 140 ατόμων από τη Νότια Κορέα, όπως υπογράμμισε το Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου.
Συγκριμένα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών εξέφρασαν παράπονα πως η συμμετοχή τους στη διαδικασία έχει περιοριστεί από ανεπαρκείς ρυθμίσεις, όπως η περιορισμένη διαθέσιμότητα θέσεων για τους παρατηρητές.