Η Enearth, η θυγατρική της Energean, υποβάλλει αίτηση για νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με στόχο την ανάπτυξη της υπόγειας αποθήκης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, με προϋπολογισμό άνω του 1,1 δισ. ευρώ.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η επιχείρηση εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 150 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Αυτή η χρηματοδότηση θα καλύψει εν μέρει τα έξοδα για τις χερσαίες και υπεράκτιες υποδομές, που θα απαιτηθούν για τη δημιουργία της υπόγειας αποθήκης. Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή αποθήκης με δυναμικότητα 1 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Στη δεύτερη φάση, σχεδιάζεται η αύξηση της δυναμικότητας σε 3 εκατ. τόνους ετησίως, και για αυτό το σκέλος έχει υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης ύψους 150 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος Connecting Europe Facility.
Η υπόγεια αποθήκη θα δεχθεί το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν μεγάλες βιομηχανίες στην Ελλάδα και τη γύρω περιοχή, ενισχύοντας την προστασία του περιβάλλοντος και μειώνοντας το κόστος που συνδέεται με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ. Ήδη, η Enearth έχει υπογράψει μνημόνια κατανόησης με δέκα βιομηχανίες που παράγουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Στην πρώτη φάση, το διοξείδιο θα μεταφέρεται σε συμπιεσμένη μορφή με φορτηγά, ενώ στη δεύτερη φάση θα μεταφέρεται σε υγρή μορφή μέσω πλοίων.
Επόμενα βήματα για την προώθηση του έργου περιλαμβάνουν την απόκτηση αδειών για αποθήκευση (το 2025) και λειτουργία (το 2026), την έκδοση κανονισμού αποθήκευσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τις απαραίτητες market tests. Σημαντική είναι επίσης η δημόσια διαβούλευση της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου.
Σύμφωνα με την Enearth, αυτό το εγχείρημα θα συμβάλει όχι μόνο στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αλλά και στη διατήρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας και των θέσεων εργασίας στην περιοχή του Κόλπου της Καβάλας για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης για τη νεολαία της περιοχής.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Enearth συμμετέχει επίσης σε δύο ευρωπαϊκά πιλοτικά προγράμματα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, συνεργαζόμενη με τον “Τιτάνα” για την αποθήκευση 400 τόνων και με την Elpedison για άλλους 40 τόνους αντίστοιχα.