Πλαστική ρύπανση: Ποιοι καθυστερούν και ποιοι ζητούν λύση

Η ενταση είχε κλιμακωθεί το πρωί της Κυριακής στην Μπουσάν, στη Νότια Κορέα. Χώρες που υποστηρίζουν τη σύναψη μιας φιλόδοξης διεθνούς συμφωνίας για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικά κατηγόρησαν μια μικρή ομάδα κρατών ότι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη ολοκλήρωση τους.

«Ανησυχούμε για την συνεχιζόμενη κωλυσιεργία» ορισμένων κλειδιών χωρών παραγωγής πετρελαίου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Ολγκά Ζιβερνέ.

«Μια μικρή μειοψηφία» κρατών «παρεμποδίζει τη διαδικασία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των νήσων Φίτζι, Δρ. Σιβέντρα Μάικλ, επικαλούμενος την στήριξη και άλλων απεσταλμένων από το Μεξικό, τη Ρουάντα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν δεν ενωθείτε μαζί μας και δεν εξασφαλίσετε μια φιλόδοξη συμφωνία (…) τότε ίσως είναι καλύτερο να αποσυρθείτε!», προσέθεσε, αναφερόμενος στους εκπροσώπους που θέτουν προσκόμματα.

«Αν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε μια φιλόδοξη συμφωνία στην Μπουσάν, θα μιλάμε για μια παγκόσμια προδοσία. Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει. Είναι η ώρα να δράσουμε ή να αποστρατευτούμε», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Παναμά, Χουάν Κάρλος Μοντερέι.

Η συνέντευξη Τύπου των χωρών που έχουν «υψηλές φιλοδοξίες» πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την προθεσμία για την εξεύρεση συμφωνίας σε νομικά δεσμευτικό κείμενο στην Μπουσάν, η οποία εκπνέει απόψε ή το αργότερο αύριο το πρωί, μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων.

Καμία από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κίνα, τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή πλαστικού στον κόσμο, δεν συμμετέχει σε αυτήν την ομάδα. «Ελπίζω ότι θα ενωθούν μαζί μας», δήλωσε η μεξικανή εκπρόσωπος, Καμίλα Σεπέδα, υπογραμμίζοντας την ανοιχτή πρόσκληση που έχει απευθύνει η συμμαχία των χωρών που επιθυμούν τη φιλόδοξη συμφωνία.

«Τόσο η Κίνα όσο και οι Η.Π.Α. επιθυμούν μια συμφωνία και συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο», διαβεβαίωσε ο Γερμανός απεσταλμένος Σεμπάστιαν Ούγκερ, επικυρώνοντας τις απόψεις άλλων διπλωματών.

Περισσότερες από εκατό χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει στην πρόταση του Παναμά, που στοχεύει στη δραστική μείωση της παραγωγής πλαστικού, αν και η οριστικοποίηση συγκεκριμένων μεγεθών αναβάλλεται.

Κάποιες χώρες, όπως ο Παναμάς και τα Φίτζι, ζητούν να αποκλειστούν από τις συνομιλίες οι χώρες που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μείωση της παραγωγής, ενώ άλλες πρότειναν να γίνει ψηφοφορία για αυτό το θέμα, αν και η συναίνεση είναι η συνήθης διαδικασία σε τέτοιες συμφωνίες του ΟΗΕ.

«Πιστεύω ότι αν χρειαστεί να ψηφίσουμε, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Είμαστε εδώ σε πλειοψηφία», δήλωσε η Πορτογάλα διπλωμάτης Μαρία Ζουάου Τεϊσέιρα στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αλλά μια συμφωνία χωρίς τους παραγωγούς πετροχημικών προϊόντων και τις βιομηχανίες δε θα είναι τόσο αποτελεσματική όσο θα επιθυμούσαμε», πρόσθεσε.

Καθώς η μέρα προχωρούσε, οι συμμετέχοντες περίμεναν την διανομή ενός προσχεδίου της συμφωνίας (γνωστό ως «non-paper» στον διπλωματικό κόσμο) από τον πρόεδρο των διαπραγματεύσεων, Λουίς Βάγιας Βαλδιβιέσο, ο οποίος είχε υποσχεθεί την κυκλοφορία του την προηγούμενη ημέρα.

Ορισμένοι διπλωμάτες αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο η σύνοδος να τελειώσει χωρίς συμφωνία, καθώς ο χώρος στην Μπουσάν είναι κλεισμένος για άλλη εκδήλωση που θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα στις 03:00 (ώρα Ελλάδας).

«Νομίζω ότι κάποιοι από εμάς σκέφτονται ήδη» νέα σύνοδο μετά την Μπουσάν, δήλωσε η κυρία Τεϊσέιρα. «Ελπίζουμε» να επιτευχθεί «συναίνεση. Η πολυμερής διαδικασία είναι αργή, αλλά είναι εφικτό να εξασφαλίσουμε την κρίσιμη μάζα για να προχωρήσουμε», δήλωσε η κα Σεπέδα. Αναγνώρισε όμως ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα οργάνωσης ενός έκτου κύκλου διαπραγματεύσεων μετά την Μπουσάν. Η διαπραγμάτευση στη Νότια Κορέα δεν είναι «αποτυχία, καθώς έχουμε μια συμμαχία από τις περισσότερες χώρες που είναι έτοιμες να προχωρήσουν μπροστά», κατέληξε η κα Σεπέδα. «Η σύναψη συμφωνίας σε δύο χρόνια» είναι οπωσδήποτε μια «πολύ φιλόδοξη» επιδίωξη, αλλά «ίσως χρειαστεί νέα διαπραγμάτευση αργότερα». Ωστόσο, «δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη (…) Πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμα χρόνο».

δειτε ακομα

δειτε ακομα