Ολιστική Προσέγγιση για Κλίμα, Βιοποικιλότητα και Επισιτιστική Ασφάλεια

Η κλιματική αλλαγή, η εξάλειψη της φυσικής βιοποικιλότητας και η επισιτιστική ανασφάλεια είναι αλληλοσυνδεόμενα ζητήματα. Η ξεχωριστή προσέγγιση τους, σύμφωνα με νέα έκθεση, δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις.

Η μελέτη που καλύπτει επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα από τη Διακυβερνητική Πλατφόρμα για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) ανέδειξε τον κίνδυνο της υποτίμησης ή της αγνόησης των αλληλεξαρτήσεων μεταξύ πέντε κρίσιμων τομέων: βιοποικιλότητα, νερό, τροφή, υγεία και κλιματική αλλαγή.

Η εσφαλμένη διαχείριση αυτών των τομέων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως η βιοποικιλότητα να πλήττεται από προγράμματα δενδροφύτευσης ή η ρύπανση των υδάτων λόγω αύξησης της αγροτικής παραγωγής. Στην έκθεση, οι κυβερνήσεις σχεδόν 150 χωρών που συγκεντρώθηκαν στο Windhoek της Ναμίμπια εξέφρασαν τις ανησυχίες τους.

Κατά την παράθεση των ευρημάτων, η συμπρόεδρος της έκθεσης, Paula Harrison, καθηγήτρια στο Κέντρο Οικολογίας & Υδρολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράμμισε ότι η κατανόηση των σχέσεων μεταξύ των τομέων είναι «κρίσιμη» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων που αφορούν το περιβάλλον.

weather effects with storm 1

«Τα υφιστάμενα συστήματα διακυβέρνησης είναι συχνά κατακερματισμένα, χωρίς αναγνώριση των διασυνδέσεων», προσέθεσε. «Αυτό οδηγεί συχνά σε εσφαλμένες εκτιμήσεις και μη επιθυμητές συνέπειες, επειδή δεν σκεφτόμαστε σε ολιστικό επίπεδο.»

Η έκθεση προτείνει πάνω από 70 λύσεις για τη holistische προσέγγιση αυτών των προκλήσεων, πολλές από τις οποίες κοστίζουν ελάχιστα. Ένα παράδειγμα αφορά τη νόσο Σχιστοσωμίαση, που πλήττει πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική, υποδεικνύοντας ότι η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της δεν είναι επαρκής, καθώς οδηγεί σε επαναμολύνσεις.

Μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική στην αγροτική Σενεγάλη έφερε βελτιώσεις με την αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων και των χωροκατακτητικών φυτών, ενισχύοντας έτσι την υγεία και τη βιοποικιλότητα.

Η καθηγήτρια Πάμελα Μακέλουι από το Rutgers, Νιού Τζέρσεϊ, σημείωσε ότι η τρέχουσα προσέγγιση της λήψης αποφάσεων επισημαίνει τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές αποδόσεις, χωρίς να αξιολογεί τις επιπτώσεις στην φύση, εκτιμώντας ότι το κόστος μπορεί να φθάσει τα 10-25 τρις δολάρια ετησίως αν δεν ληφθούν μέτρα.

pxclimateaction 7149930 640

Ορισμένα ευρήματα της έκθεσης περιλαμβάνουν:

  • Περίπου το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές που πλήττονται από βιοποικιλότητα, νερό και τροφή.
  • Η βιοποικιλότητα μειώνεται υπερβολικά λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων, επηρεάζοντας σοβαρά την επισιτιστική ασφάλεια και την υγεία.
  • Η καθυστέρηση μέτρων θα αυξήσει τα κόστη για την επίτευξη πολιτικών στόχων.

Η έκθεση εξετάζει επίσης προκλήσεις μέχρι το 2050 και το 2100, επισημαίνοντας ότι οι υφιστάμενες τάσεις θα οδηγήσουν σε εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα. Η επίλυση ενός μόνο τομέα θα έχει αρνητικές συνέπειες και σε άλλους.

κλιματικη

«Υπάρχουν θετικά σενάρια για το μέλλον, που προσφέρουν ωφέλη και στους ανθρώπους και στη φύση», δήλωσε η καθηγήτρια Χάρισον, τονίζοντας ότι οι ενέργειες προς βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση μπορούν να αποδώσουν καρπούς.

Ο οργανισμός IPBES είναι ο επιστημονικός ισοδύναμος του IPCC στο τομέα του κλίματος και παρέχει αναλύσεις σχετικά με την παγκόσμια βιοποικιλότητα και τις επιπτώσεις της στην ανθρωπότητα. Προηγούμενες εκθέσεις έχουν προειδοποιήσει για την επικείμενη απώλεια ενός εκατομμυρίου ειδών λόγω ανθρωπογενών παραγόντων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα