Στην ΕΡΤ μίλησε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, εξηγώντας τις πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να κρύβουν οι λίμνες στην εγκιβωτισμένη κοίτη του Κηφισσού.
Δημιουργία και επικινδυνότητα των λιμνών
Οι συγκεκριμένες λίμνες, όπως πληροφορεί το TVXS, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά σε πλάγιους αγωγούς ή εγκιβωτισμένα ρεύματα. Οι ειδικοί προτείνουν τακτικούς ελέγχους για να διαπιστώνεται η στατική ασφάλεια της περιοχής. Ο καθηγητής τονίζει ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη για επιπλέον έλεγχο, όμως η στατική επάρκεια δεν τίθεται σε κίνδυνο.
Όπως εξηγεί, οι λίμνες σχηματίζονται εξαιτίας της διαβρωτικής δράσης του υδάτων, που πρώτα διαβρώνει τον πυθμένα. Οι προσδιορισμένες συνθήκες του εγκιβωτισμένου ποταμού δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί πλήρως. Ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν περιορισμένη έκταση του προβλήματος, με ελάχιστα σημάδια διάβρωσης.
Διαδικασίες αποκατάστασης
Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρει ότι δεν παρατηρείται διάβρωση στα οπλισμένα τμήματα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος στατικής αστάθειας για τον Κηφισό και την εθνική οδό. Ωστόσο, οι εξειδικευμένοι πολιτικοί μηχανικοί θα ελέγξουν την κατάσταση των τοιχωμάτων για να εκτιμήσουν εάν απαιτούνται παρεμβάσεις.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η αντοχή της βάσης και των τοιχωμάτων δεν είναι η ίδια. Τα τοιχώματα δέχονται φορτία, ενώ η βάση είναι ευάλωτη στη διαβρώση από το νερό. Σε περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί προβλήματα, είναι αναγκαίο να αντληθούν τα νερά προκειμένου να σταματήσει η διάβρωση και να γίνει επανατοποθέτηση των οπλισμών και σκυροδέτησης, ώστε να διασφαλιστεί η στατικότητα.
Ανησυχίες λόγω κλιματικής αλλαγής
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με κινδύνους παρόμοιων φαινομένων όπως αυτά που συμβαίνουν στη Βαλένθια, ο καθηγητής δήλωσε πως είναι κρίσιμο να αναθεωρήσουμε τον παγκόσμιο σχεδιασμό μας, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι προφανείς. Η κατάσταση είναι διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα 10, 30 ή 50 χρόνια. Όσον αφορά τις φυσικές διαδικασίες και φαινόμενα, έχουν εξελιχθεί και θα συνεχίσουν να εξελίσσονται με έντονη δυναμική. Το παράδειγμα της Βαλένθια υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να αναθεωρήσουμε τους σχεδιασμούς των έργων μας, εντάσσοντας τις νέες διαπιστώσεις.