Κόντρα με Οικολογικούς Φορείς για το Υδροηλεκτρικό στον Δούναβη

Πολλές διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με το υδροηλεκτρικό έργο του Δούναβη, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή φράγματος και σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις πόλεις Nikopol της Βουλγαρίας και Turnu Magurele της Ρουμανίας.

Όπως δήλωσε η WWF σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, «Αυτό το έργο ανήκει σε μια άλλη εποχή, αφού είχε απορριφθεί ήδη από τη δεκαετία του ’80, καθώς τα προβλήματα του υπερτερούσαν των ωφελειών του, ακόμα και κατά τη διάρκεια του σοσιαλιστικού καθεστώτος».

Σύμφωνα με το Euractiv, περισσότερες από 38 περιβαλλοντικές οργανώσεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της CEE Bankwatch, «ενώνουν τις φωνές τους, ζητώντας από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να επανεξετάσουν αυτή την απόφαση», επεσήμανε η WWF.

Οι κλιματικοί ακτιβιστές εκφράζουν την έκπληξή τους και την ανησυχία τους για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριλάβει το έργο του Δούναβη στον κατάλογο στρατηγικών προτεραιοτήτων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που περιλαμβάνει για τις τοπικές κοινότητες, τις οικονομίες τους, και τα αναγκαία οικοσυστήματα κατά μήκος του ποταμού.

Στις 30 Ιουλίου, η Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας ανακοίνωσε την επιτυχή αξιολόγηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο προγραμματίστηκε την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία σκοπεύουν να κατασκευάσουν από κοινού δύο σταθμούς εκμετάλλευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας με συνολική ισχύ 840 MW.

Αξιολογείται ότι το κόστος του έργου φτάνει περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού κόμβου υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει οκτώ έως δέκα χρόνια.

«Αυτό το έργο περιγράφεται ως μέρος των διασυνοριακών έργων ανανεώσιμης ενέργειας της Ε.Ε.», τόνισε η Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (NEC).

Ο τελικός κατάλογος θα υποβληθεί σε έγκριση και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί από κοινού από τη NEC και μια ρουμανική εταιρεία, με την χρηματοδότηση να προέρχεται από τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Το project αφορά στη δημιουργία δύο υδροηλεκτρικών εργοστασίων σε ποτάμι και ενός σταθμού αποθήκευσης ενέργειας υψηλής ικανότητας.

«Κεντρικός σκοπός του έργου είναι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και η κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού και της βιομηχανίας», υπογράμμισε η NEC.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της WWF, το υδροηλεκτρικό έργο Turnu Magurele-Nikopol μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες χρημάτων για τους φορολογούμενους και να πλήξει τα περιβαλλοντικά επιτεύγματα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.

Η ΜΚΟ προειδοποιεί ότι το έργο ενδέχεται να απειλήσει την επιβίωση εμβληματικών ειδών, όπως ο οξύρρυγχος, που είναι υπό εξαφάνιση.

Η WWF αναφέρει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου που σχεδιάζεται στον Κάτω Δούναβη, θα μπορούσαν να πλήξουν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργούμενης γης και εκατοντάδες οικισμούς, κατά μήκος μιας διαδρομής 280 χιλιομέτρων του ποταμού.

«Οι επιβλητικοί οξύρρυγχοι είναι σύμβολα του Δούναβη και της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Η ανέγερση αυτού του υδροηλεκτρικού κέντρου θα εμποδίσει τις μεταναστευτικές τους διαδρομές και θα καταστρέψει τις τελευταίες περιοχές αναπαραγωγής τους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση αυτών των σπάνιων ειδών», ανέφερε ο Stoyan Mihov, υπεύθυνος του προγράμματος των υδάτων της WWF.

Προς τούτο, η WWF, το Bankwatch και άλλες 36 ΜΚΟ ζητούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επεκτείνει τη δημόσια διαβούλευση για δύο μήνες σχετικά με το έργο αυτό, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των διασυνοριακών έργων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα