Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει επίσημη αιτιολογημένη γνώμη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς οι δύο χώρες έχουν παραλείψει να εφαρμόσουν σωστά την οδηγία που αφορά τη υγειονομική ταφή των αποβλήτων (Οδηγία 1999/31/ΕΚ) και την πλαίσιο οδηγία για τη διαχείριση των αποβλήτων (Οδηγία 2008/98/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/851).
Η συγκεκριμένη οδηγία για την υγειονομική ταφή επιβάλλει αυστηρά πρότυπα για τους χώρους ταφής, με σκοπό την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, το νερό, το έδαφος και τον αέρα. Παράλληλα, η πλαίσιο οδηγία για τα απόβλητα απαιτεί από τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν διαδικασίες ώστε μόνο τα απορρίμματα που έχουν προηγουμένως υποστεί επεξεργασία να προχωρούν σε υγειονομική ταφή. Οι χώρες υποχρεούνται να ανακτούν και να απορρίπτουν τα απόβλητα με τρόπους που δεν θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον, απαγορεύοντας την άτακτη ή ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων.
Ένα βήμα προς τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων – Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης
Η Κομισιόν εντοπίζει σοβαρές ελλείψεις
Η Επιτροπή είχε στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα ήδη από τον Νοέμβριο του 2021, αναδεικνύοντας ελλείψεις σε 84 ΧΥΤΑ και την αποτυχία της χώρας να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα με τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνικές. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2021, αποστάληκε προειδοποίηση στην Κύπρο, διότι δεν διασφάλισε την κατάλληλη επεξεργασία των αποβλήτων πριν από τη διάθεσή τους και δεν δημιούργησε επαρκές δίκτυο εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, σε σχέση με τις βέλτιστες πρακτικές.
Με βάση τις τελευταίες αξιολογήσεις της Επιτροπής, οι ελληνικές και κυπριακές αρχές δεν έχουν προσφέρει ικανοποιητικούς λόγους συμμόρφωσης. Ως αποτέλεσμα, οι εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων και στις δύο χώρες παραμένουν ανεπαρκείς για την επεξεργασία των μικτών αστικών απορριμμάτων. Η Επιτροπή εκδίδει λοιπόν αιτιολογημένη γνώμη, δίνοντας προθεσμία δύο μηνών στην Ελλάδα και την Κύπρο για να ανταποκριθούν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Αν δεν συμμορφωθούν, είναι πιθανό οι υποθέσεις να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.