Δυστυχώς, τα νέα από το μέτωπο της κλιματικής αλλαγής είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με επιστημονικές προβλέψεις, εάν δεν αλλάξει πορεία η κατάσταση, η κλιματική αλλαγή και η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να κοστίσουν τη ζωή σε 30 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2100.
Η Γη σε τροχιά καταστροφής
Μια πρόσφατη μελέτη, διαδεχόμενη μια σχετική έκθεση του ΟΗΕ, προειδοποιεί ότι η Γη βρίσκεται στον δρόμο μιας «καταστροφικής» αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3,1°C έως το τέλος του αιώνα. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ αναλύουν δεδομένα από το 2000 έως το 2090, με αναλύσεις κάθε 10 χρόνια, όπως αναφέρει η Mail Online.
Η νέα μελέτη εξετάζει τη θνησιμότητα που συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις ακραίες θερμοκρασίες. Τα ευρήματα εικόνες τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο. Ειδικότερα, η Νότια και Ανατολική Ασία αναμένονται οι πιο επηρεασμένες περιοχές, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της συνεχιζόμενης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Αντίθετα, στη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, αναμένεται οι θάνατοι να συνδέονται περισσότερο με τις ακραίες θερμοκρασίες παρά με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτές οι αλλαγές είναι ήδη ορατές σε κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία.
Οι θάνατοι από την κλιματική αλλαγή
Ο Δρ Andrea Pozzer, επικεφαλής της ομάδας ερευνών, δήλωσε ότι το 2000 περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους ετησίως λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, τόσο από κρύο όσο και από ζέστη. Μέχρι το τέλος του αιώνα, αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει τα 10,8 εκατομμύρια, επταπλασιάζοντας την προγενέστερη εκτίμηση.
Σημαντικά, οι θάνατοι λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανήλθαν σε περίπου 4,1 εκατομμύρια το 2000 και αναμένονται να φτάσουν τα 19,5 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα, πενταπλασιάζοντας τον αριθμό.
«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς μια περιβαλλοντική πρόκληση, αλλά μια άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Δρ Pozzer. Ο Jean Sciare, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για το Κλίμα και την Ατμόσφαιρα του Ινστιτούτου Κύπρου, τόνισε την αναγκαιότητα εφαρμογής άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, προτού μείνει αργά για τις ζωές των ανθρώπων.