Για να διασφαλίσει και να αναβιώσει τα πλούσια δάση της, η Βολιβία σχεδιάζει την πώληση πιστώσεων άνθρακα με βάση το Άρθρο 6 της Συμφωνίας του Παρισιού. Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκέντρωση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της αποψίλωσης, με φιλοδοξία να ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της δεκαετίας.
Σύμφωνα με το Reuters, χώρες και επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν πιστώσεις άνθρακα, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να αντισταθμίσουν τις εκπομπές CO2, επενδύοντας ταυτόχρονα σε έργα που αποτρέπουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο υπουργός Οικονομίας, Marcelo Montenegro, διευκρίνισε ότι οι προσπάθειες αυτές εστιάζουν στη διατήρηση, φύτευση και αναγέννηση των δασών.
Κατάσταση της βολιβιανής οικονομίας
Η βολιβιανή οικονομία βρίσκεται σε κρίση, με τα συναλλαγματικά αποθέματα να εξαντλούνται και πολλούς πολίτες να μην έχουν πρόσβαση στο δολάριο. Φετινές δασικές πυρκαγιές έχουν κατακάψει πάνω από 10 εκατομμύρια εκτάρια, προκαλώντας σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις. Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει σημαντικά κονδύλια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και πλέον είναι απαραίτητο να σχεδιαστούν στρατηγικές πρόληψης για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Περί πιστώσεων άνθρακα
Οι πιστώσεις άνθρακα της Βολιβίας θα ακολουθούν αυστηρές διαδικασίες ώστε να συμμορφώνονται με το Άρθρο 6 της Συμφωνίας του Παρισιού. Έτσι, άλλες χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να τις αποκτούν για να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους, όπως επισημαίνει η εταιρία Laconic Infrastructure Partners, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση του προγράμματος.
Η Laconic Infrastructure Partners θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση των πιστώσεων και θα αξιολογεί την πρόοδο κάθε έξι μήνες. Είναι επίσης υπεύθυνη για τυχόν υποχρεώσεις αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Οι διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές έχουν ήδη ξεκινήσει, περιλαμβάνοντας μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Στη COP29, ανάμεσα στα διάφορα θέματα που θα συζητηθούν, βρίσκονται και αυτές οι πιστώσεις, με την προοπτική οι πρώτες παραδόσεις να πραγματοποιηθούν έως το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Συνολικά, περίπου 250 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι θα διατεθούν σε μορφή τίτλων και οι πόροι που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την προστασία των δασών.