Νέα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανθρωπότητα έχει ήδη προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 1,5°C από την αρχή της βιομηχανικής εποχής. Αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται σε δεδομένα θερμοκρασίας που προέρχονται από φυσαλίδες αέρα που έχουν παγιδευτεί στον πάγο.
Συνήθως, οι υπολογισμοί για την ανθρωπογενή υπερθέρμανση χρησιμοποιούν την περίοδο 1850-1900 ως σημείο αναφοράς πριν από τη βιομηχανία, καθώς τότε έγινε η πρώτη συγκέντρωση θερμοκρασιακών μετρήσεων. Με τις τρέχουσες τάσεις, το 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η χρονιά που η μέση θερμοκρασία θα υπερβεί το όριο του 1,5°C σε σχέση με αυτή τη βάση. Η αύξηση αυτή επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο συνεισφέρει στην παγκόσμια θέρμανση.
Ωστόσο, η καθαρή επίδραση της ανθρωπότητας στη θερμοκρασία εκτιμάται σε 1,31°C από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι φυσικές διακυμάνσεις. Οι Άντριου Τζάρβις και Πιρς Φόρστερ από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυαν δεδομένα από δείγματα πάγου στην Ανταρκτική, υπολογίζοντας τη συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα από το 1300 έως το 1700 μ.Χ. —προτού οι ανθρώπινες δραστηριότητες αρχίσουν να επηρεάζουν σημαντικά τη θερμοκρασία. Η μελέτη αυτή αποκάλυψε ότι, με βάση το προ-1700 επίπεδο, η ανθρωπότητα έχει ήδη προκαλέσει 1,49°C θέρμανσης μέχρι το 2023, φτάνοντας περίπου στο όριο του 1,5°C.
Ο Τζάρβις επισημαίνει ότι αυτή η νέα μέθοδος παρέχει μια πιο ακριβή βάση σύγκρισης πριν από τη βιομηχανική εποχή, ελπίζοντας ότι θα υιοθετηθεί από επιστήμονες και πολιτικούς για να παρακολουθούν την πρόοδο προς τους περιβαλλοντικούς στόχους. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι η μελλοντική σχέση μεταξύ CO2 και παγκόσμιας θέρμανσης μπορεί να αλλάξει, ειδικά αν κλιματικές αλλαγές οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμα σημεία καμπής που θα επιταχύνουν περαιτέρω την υπερθέρμανση.